PF Parinte Patriarh Daniel a participat la Sf. Liturghie de la Manastirea Popauti

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a participat astazi la slujba Sfintei Liturghii oficiata la biserica noua cu hramul Sf. Nicolae a Manastirii Popauti din Botosani. In cadrul cuvantului de invatatura rostit, PF Parinte Patriarh Daniel a evidentiat principalele virtuti ale Sf. Arhidiacon Stefan: ‘In a treia zi de Craciun vedem ca atunci cand Hristos a inceput a fi marturisit de catre ucenicii Sai si de catre cei care au fost primii slujitori ai Bisericii, o parte din popor credea in Iisus, iar o alta parte din poporul evreu opunea rezistenta. Arhidiaconul Stefan era un om plin de credinta si de Duh Sfant, si intelegea lucrarea tainica a lui Dumnezeu in Iisus Hristos. Atitudinea sa de marturisitor a suparat pe multi dintre evrei, si astfel a fost dus in fata Sinedriului. El a vazut cerurile deschise si l-a vazut pe Iisus sezand de-a dreapta lui Dumnezeu. Inainte de a muri, Sf. Stefan s-a rugat astfel: ‘Doamne Iisus Hristoase primeste sufletul meu’ si ‘Doamne nu le socoti lor pacatul acesta’. Ceea ce trebuie sa retinem este credinta lui puternica in Iisus Hristos, si aceasta credinta l-a facut sa fie plin de Duh Sfant fiind intr-o comuniune vie si directa cu Dumnezeu. El vede slava lui Dumnezeu prin lucrarea Duhului Sfant, vede cerurile deschise, incat iubirea lui pentru Hristos este mai tare decat moartea’.

PF Parinte Patriarh Daniel a evidentiat, totodata, invataturile care se desprind din viata sfintilor mucenici: ‘Acesti sfinti martiri sunt dascalii nostri si din vietile lor invatam noi sa ne luptam in lumea aceasta ca nimeni si nimic sa nu ne desparta de dragostea fata de Hristos, nici saracia, nici ispitele placerilor, nici ispitele durerilor, nici suferinta, nici moartea sa nu ne desparta de dragostea fata de Hristos care ne daruieste viata vesnica. Mai invatam ca acesti sfinti martiri nu sunt numai invatatori ai nostri, ci si rugatori pentru noi. Ei au murit in stare de rugaciune’.

Referindu-se la ajutorul pe care Sf. Voievod Stefan cel Mare l-a primit de la Sf. Arhidiacon Stefan, PF Parinte Patriarh Daniel a subliniat importanta pe care credinciosii trebuie sa o acorde sfintilor: ‘Sf. Voievod Stefan cel Mare poarta numele Sf. Arhidiacon Stefan, care l-a ajutat pe Sf. Voievod Stefan, domnitorul Moldovei, sa lupte pentru apararea credintei si sa fie intocmai cu martirii sau mucenicii intrucat a suferit foarte mult din cauza razboaielor, fiind foarte adesea in stare de veghe si de jertfa. I-a multumit lui Dumnezeu zidindu-i biserici de mir si de manastire in care au foat depuse moastele sfintilor martiri. Sf. Arhidiacon Stefan i-a daruit o tarie muceniceasca, o tarie de luptator, de marturisitor si aparator a credintei. Vedem cum sfintii al caror nume noi il purtam ne ajuta sa credem in Hristos, sa-l iubim pe Hristos si sa implinim voia Lui in viata noastra. Rugaciunile sfintilor din vechime au trezit in poporul roman dorul dupa viata sfanta si au intarit credinta credinciosilor nostri. Vedem ca sfintii care se roaga pentru noi ne si ajuta sa fim urmatori ai lor, pentru ca ei sunt urmatori ai lui Hristos’.

Comentarii Facebook


Știri recente