PF Neofit a sărbătorit cinci ani de slujire patriarhală în Duminica Ortodoxiei

Patriarhul Neofit al Bulgariei în Duminica Ortodoxiei 2018

În prima duminică a Postului Mare Preafericitul Părinte Neofit a prezidat Sfânta Liturghie în catedrala Sfântul Alexandru Nevski din Sofia, marcând festiv aniversarea a cinci ani de la întronizarea sa în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

După trecerea la cele veșnice a Patriarhului Maxim în anul 2012, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare l-a ales ca succesor în scaunul patriarhal pe Mitropolitul Neofit Dimitrov de Ruse, care a fost întronizat în data de 24 februarie 2013.

Reprezentantul Patriarhiei Române la Sofia, Părintele Neluțu Oprea, a fost prezent la festivități.

„Cu mulțumire și cinste adusă Atotțiitorului, Care este singurul Domn al vremurilor și anilor (Fapte 1:7), închinându-ne Lui pentru marea Sa milă și întreaga generozitate, intru într-un nou an al slujirii patriarhale în Biserica noastră Ortodoxă – cu nădejde pentru zile mai bune, pentru unitatea Sfintei noastre Biserici și reușită în misiunea bineplăcută lui Dumnezeu în mijlocul poporului nostru ortodox, pentru ani binecuvântați și pașnici în slujirea lui Dumnezeu și adevărului Său veșnic,” a spus duminică Patriarhul Neofit mulțumind lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra slujirii sale patriarhale de cinci ani.

Preafericitul Părinte Neofit a făcut referire la predecesorii săi în scaunul Patriarhiei Bulgare și a mulțumit „mitropoliților Sfântului Sinod pentru dragostea lor neschimbată pentru mine și pentru sprijinul pe care l-am avut mereu și îl am din partea lor în slujirea patriarhală plină de responsabilitate și dificultate”.

În mesajul său din Duminica Ortodoxiei, Patriarhul Bulgariei a chemat ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului, al Sfântului Mucenic Neofit, ocrotitorul său ceresc, și al tuturor sfinților „ca să vegheze peste noi și peste întregul popor ortodox bulgar și să ne ocrotească de tot necazul și orice situație rea”.

Foto credit: Patriarhia Bulgară

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…