PF Hrisostom al Ciprului îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual

Preafericitul Părinte Hrisostom II, Arhiepiscop de Noua Justiniana şi al Întregului Cipru, îşi sărbătoreşte în 13 noiembrie 2017 ocrotitorul spiritual: pe Sfântul Ioan Gură de Aur, cunoscut şi sub numele de Ioan Hrisostom.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului s-a născut în data de 10 aprilie 1941. Este originar din Paphos, sudul Ciprului.

La împlinirea vârstei de 12 ani a intrat ca frate începător în Mănăstirea Sfântul Neofit. În data de 3 noiembrie 1963, a fost hirotonit diacon de Preasfinţitul Părinte Gheorghe, Episcopul Trimitundei.

În anul 1968 şi-a început studiile la Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, pe care a absolvit-o în anul 1972. A fost hirotonit preot în 12 noiembrie 1972 de Arhiepiscopul Macarie al III-lea şi apoi numit stareţ al Mănăstirii Sfântul Neofit.

În 25 februarie 1978, stareţul Hrisostom a fost ales Mitropolit de Paphos. A fost hirotonit episcop în 26 februarie 1978. În această perioadă a reprezentat Biserica Ortodoxă a Ciprului la numeroase conferinţe în străinătate. A întemeiat 5 muzee care cuprind vestigii bisericeşti din districtul Paphos.

Ca urmare a pensionării Arhiepiscopului Hrisostom I, în anul 2006, Mitropolitul Hrisostom a fost desemnat ca locum tenens al acestuia şi apoi a fost ales ca Arhiepiscop al Noii Iustiniane şi Întâistătător al Bisericii Ciprului în data de 5 noiembrie 2006.

A fost intronizat în 12 noiembrie 2006 în Catedrala Sfântul Nicolae din Nicosia.

Preafericitul Hrisostom, împreună cu delegația însoțitoare, a participat în perioada 18-26 iunie 2016 la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente