PF Daniel: „Grădinița și familia formează împreună copilul când ființa lui este foarte flexibilă”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit marți Grădinița Buna Vestire a Patriarhiei Române din București. În cuvântul său, el a subliniat că grădinița, alături de familie, joacă un rol esențial în dezvoltarea copiilor, adică în ceea ce se numește în popor „cei șapte ani de acasă”.

„Grădinița și familia formează împreună copilul când ființa lui este foarte flexibilă”, a subliniat Patriarhul.

Proiectul grădiniţei, a spus Preafericirea Sa, „a pornit din dorința de a ajuta familia creștină astăzi în marea artă de educare, de modelare spirituală a sufletului copilului”.

El a subliniat nevoia de formare a copiilor inclusiv în domeniul spiritual, argumentând că Biserica îi tratează drept oameni deplin pregătiți pentru creșterea duhovnicească încă de la naștere.

„Sfântul Ioan Gură de Aur spune că cel care doar a dat naștere unui copil din punct de vedere fizic sau trupesc nu este părinte deplin. Părinte deplin devine cel care arată iubire și grijă responsabile pentru educarea, pentru formarea copilului”, a spus Patriarhul Daniel. „Deci creșterea spirituală prin educație a copiilor este tot atât de importantă ca și creșterea fizică.”

Dezvoltarea spirituală începe de la naștere

„În Biserica Ortodoxă, când un copil este botezat, în aceeași zi este și confirmat, miruns cu pecetea darului Duhului Sfânt. Nu se amână mirungerea pentru mai târziu. Și în aceeași zi i se oferă și Sfânta Taină a Împărtășaniei.”

Prin aceasta, explică Părintele Patriarh, „Biserica Ortodoxă a considerat că, deodată cu creșterea fizică a copilului (…) este nevoie să se dezvolte și creșterea spirituală”.

„De aceea, copilul botezat este considerat o persoană – nu o persoană în devenire, o persoană existentă, care are un nume și un chip și a fost pusă, prin Botez în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în relație de iubire veșnică, sau eternă, cu persoanele divine ale Sfintei Treimi”, a adăugat Părintele Patriarh.

„Creșterea copiilor în credință și în cunoștințele necesare vieții, care îl formează ca pe un viitor cetățean al patriei pământești, dar și ca pe posibil viitor cetățean al patriei cerești, este o lucrare esențială”, a mai spus el.

Credința și educația, lumini ale vieții

Patriarhul Daniel a numit credința și educația „lumini ale vieții care trebuie transmise din generație în generație”.

Inaugurarea grădiniței în Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români ne amintește că aceștia au construit două instituții importante: biserici și școli, pe care patriarhul le-a numit „așezăminte pentru luminarea sufletului”.

„În tradiția poporului român, Școala și Biserica au conlucrat pentru emanciparea generațiilor, pentru a lumina poporul. În general, școlile și bisericile erau aproape. Adesea preotul era și învățător sau soția preotului era învățătoare. Până astăzi noi avem această tradiție frumoasă de colaborare între școală și biserică”, a spus Părintele Patriarh.

În continuare, el a explicat de ce grădinița este probabil cea importantă „școală”: pentru că ea contribuie la definitivarea celor șapte ani de acasă, cum se spune în popor.

Cei șapte ani de acasă sunt formatori

„Studii științifice în domeniul educației au demonstrat că primii șase sau primii șapte ani sunt determinanți pentru formarea caracterului, formarea emoțională și educațională a copiilor. Deci grădinița și familia împreună formează împreună copilul atunci când ființa lui este foarte flexibilă”.

„De modul în care familia și grădinița, și apoi școala lucrează împreună pentru formarea tinerei generații depinde prezentul și viitorul țării noastre”, a mai precizat patriarhul.

În finalul cuvântului său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a urat „sănătate și ajutor tuturor celor care slujesc educația, sunt implicați, contribuie, sunt angajați în această lucrare sfântă și mare”.

„Cei care transmit cunoștințe tinerei generații sunt mari misionari, au o lucrare sfântă, o lucrare de transmitere a valorilor”, a menționat Părintele Patriarh.

La finalul ceremoniei, Patriarhul Daniel a oferit în dar grădiniței o icoană care reprezintă Buna Vestire.

Slujba de sfințire a Grădiniței „Buna Vestire” a Patriarhiei Române.

Grădinița „Buna Vestire” a Patriarhiei Române nu este confesională, dar se bazează pe valorile creștine. Instituția își propune să sprijine familiile în formarea caracterului copiilor, în pregătirea lor pentru integrarea în comunitate și pentru confruntarea cu provocările vieții.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

 

Comentarii Facebook


Știri recente