PF Arhiepiscop Christodoulos, Primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei, a fost inmormantat

Funeraliile PF Arhiepiscop Christodoulos au debutat in aceasta dimineata, orele 10.00, la Catedrala arhiepiscopala din Atena, cu oficierea slujbei Sfintei Liturghii, urmata de slujba inmormantarii oficiata de catre Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului. La slujba au participat toti membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, precum si Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe surori: PF Theodoros al II-lea – Patriarhul Alexandriei si a toata Africa, PF Theofilos al III-lea – Patriarhul Ierusalimului, PF Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Chrisostomos al II-lea – Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe a Ciprului, PF Anastasios – Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania, PF Christofor – Arhiepiscop de Praga si Primat al Bisericii Ortodoxe din Tinuturile Cehiei si Slovaciei si PF Paul – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Etiopiene. Mai multe detalii despre slujba inmormantarii PF Christodoulos am aflat de la PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal: ‘La orele 10.00 a inceput slujba de inmormantare, care a fost prezidata de Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, si la care au luat parte, punandu-si omofor si epitrahil doar mitropolitii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, in timp ce toti ceilalti si-au ocupat locurile dinainte stabilite. Slujba a durat o ora, dupa care au avut loc 5 cuvantari in limba greaca: Patriarhul ecumenic a vorbit in numele tuturor reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe surori, dupa care a vorbit Mitropolitul de Tesalonic, Antim, in numele Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, din partea Guvernului a vorbit ministrul Educatiei, din partea Parlamentului a vorbit presedintele Parlamentului si, in sfarsit, primarul Atenei. Ceea ce am remarcat la toti a fost faptul ca s-a scos in evidenta trasaturile extraordinare cu care Dumnezeu l-a inzestrat pe acest om si mare ierarh al Bisericii, podoaba Ortodoxiei universale’.

La finalul slujbei de inmormantare, Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a tinut o cuvantare solemna, in numele tuturor Bisericilor Ortodoxe surori, in care a evocat personalitatea PF Christodoulos: ‘PF Parinte Arhiepiscop Christodoulos a plecat din lumea aceasta spre lumea cealalta creand o foarte mare tristete Bisericii Greciei si Bisericii Ortodoxe intregi. PF Christodoulos n-a obosit, in toata perioada pastoririi sale, sa viziteze toata Grecia pentru a sprijini poporul grec, pentru a-l imbarbata si pentru a-l intari in credinta in Dumnezeu. Tot timpul a fost impreuna langa cei bolnavi si a intervenit pentru a deveni un stalp al principiilor ortodoxe. A fost o persoana care a ajutat unitatea tuturor Bisericilor, fapt ce l-a facut sa fie tot timpul prezent. Cu toate ca a fost o persoana irepetabila si activitatea lui a fost una polivalenta, tot timpul a privit spre Biserica Mama a Constantinopolului, pretuind eforturile ei si faptul ca in momentul acesta este inconjurat de atatea fete bisericesti, de delegatii, este o dovada ca noi toti vom continua duhul lucrarii sale’. Din partea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei a luat apoi cuvantul IPS Antim, Mitropolitul Tesalonicului.

Dupa acest moment au luat cuvantul ministrul Educatiei si Cultelor – Evripidis Stilianidis, presedintele Parlamentului Elen – Dimitris Siufas si primarul Atenei – Nikita Kaklamanis, care au evocat trasaturile deosebite ale personalitatii PF Christodoulos. De asemenea, s-a mentionat despre PF Christodoulos ca a reusit, prin stradaniile sale, sa aduca Biserica in mijlocul preocuparilor cotidiene ale oamenilor. Toti cei care au luat cuvantul au remarcat grija deosebita pe care PF Sa a avut-o fata de familia crestina si fata de tineri, in mod special.

De la Catedrala arhiepiscopala din capitala Greciei, cortegiul funerar a plecat catre cimitirul nr. 1 din Atena, unde PF Christodoulos a fost inmormantat intr-o cripta special amenajata. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, a parcurs acest traseu si ne-a oferit mai multe amanunte: ‘La iesirea din Catedrala, Arhiepiscopului i-au fost acordate onoruri rezervate doar sefilor de Stat. Mai multe garzi militare erau aliniate pe platoul din fata Catedralei si, de asemenea, o fanfara a intonat imnul de Stat si alte cantari specifice. Apoi, trupul Arhiepiscopului a fost asezat pe un afet de tun si condus pe strazile principale din centrul Atenei pana la intaiul cimitir al Atenei. Pe tot parcursul acestui drum, care a durat cativa km, s-au aflat zeci si sute de mii de credinciosi, care au insotit in acest ultim drum pe cel care le-a fost pastor duhovnicesc, pe cel care a condus Biserica Greciei vreme de 10 ani. Cand cortegiul a ajuns la intaiul cimitir al Atenei, s-a oficiat aici ultimul Trisaghion, dupa care trupul Arhiepiscopului a fost inhumat’.

Vrednicul de pomenire PF Arhiepiscop Christodoulos a fost al 19-lea Arhiepiscop al Atenei si al intregii Grecii, PF Sa pastorind Biserica Ortodoxa a Greciei timp de aproape 10 ani. Dupa o lunga si grea suferinta, PF Christodoulos a trecut la cele vesnice luni, 28 ianuarie 2008, orele 05.15, fiind in varsta de 69 de ani.

Vesnica sa-i fie pomenirea!

Comentarii Facebook


Știri recente