PF Anastasie aniversează 25 ani de la întronizarea ca Primat al Bisericii Albaniei

Preafericitul Părinte Anastasie aniversează în 02 august 2017 douăzeci și cinci ani de la întronizarea ca Arhiepiscop al Tiranei, Durrësului şi al întregii Albanii.

Arhiepiscopul Anastasie s-a născut în 4 noiembrie 1929 în Piraeus, Grecia.  În anul 1947 intră la şcoala de Teologie de la Universitatea Naţională din Atena pe care a absolvit-o în 1951 cu diploma de cea mai înaltă distincţie în Teologie.  După absolvirea şcolii se angajează doi ani în serviciul militar din armata greacă.

În anul 1960 este hirotonit diacon. Pe 24 mai 1964, diaconul Anastasie este hirotonit preot. Studiază la Universităţile din Hamburg şi Marburg făcând muncă de cercetare la universitatea Makerere din Uganda pentru a-şi procura material pentru teza sa de doctorat : „Spirtul din Mbandwa şi cadrul cultelor lor : Studiu de cercetare asupra aspectelor religiei africane”.

În calitatea sa de director general al Apostoliki Diakonia, în 1972 este numit episcop titular de Androussa. De asemenea, tot în 1972 părintele Anastasie este ales profesor de Istoria religiilor de către universitatea din Atena unde înfiinţase un centru de studii misionare între 1971 şi 1976.

În 1982 a redeschis seminarul ortodox din Nairobi pe care Macarie al III-lea din Cipru l-a fondat cu zece ani. În următorii zece ani, părintele Anastasie a hirotonit 62 de preoţi indigeni şi diaconi, 42 de citeţi şi catehişti dintre cei care au absolvit seminariul.

În 1991 după căderea guvernului comunist din Albania, părintele Anastasie este numit Exarh Patriarhal al Bisericii Albaniei de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, având misiunea de a restabili Autocefalia Bisericii din Albania.

Părintele Anastasie est numit arhiepiscop de Tirana în data de 24 iunie 1992, iar apoi, la 2 august al aceluiaşi an, este întronizat.

Preafericitul Părinte Anastasie împreună cu delegația însoțitoare a participat în perioada 18-26 iunie 2016 la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Comentarii Facebook


Știri recente