Peste trei decenii de slujire românească ortodoxă în Spania

Românii ortodocși din Parohia „Preasfânta Fecioară Maria” din Madrid vor sărbători în curând 33 de ani de la înființarea parohiei. Credincioșii acestei parohii l-au primit în mijlocul lor pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în aprilie 2010, când Preafericirea Sa a făcut o vizită canonică în Episcopia Spaniei și Portugaliei, informează „Ziarul Lumina”.

Parohia ortodoxă română ‘Preasfânta Fecioară Maria’ din Madrid a luat ființă prin hotărârea ‘Comunității Românești din Madrid’ din 23 mai 1978, iar preot paroh a fost ales părintele Teofil Moldovan, atunci doctorand în teologie la Universitatea Pontificia din Salamanca, informează pagina de internet a Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, episcopia.ro.

Începând cu anul 2001, înmulțindu-se numărul emigranților români în Spania, necesitatea de asistență pastorală ortodoxă română, a condus la înființarea, în diferite orașe ale Spaniei, a noi parohii ortodoxe române, cu preoți parohi proprii.

Astfel, crescând numărul parohiilor ortodoxe române în Spania, pentru legalizarea acestora în fața Statului Spaniol, din încredințarea Înalt Preasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, părintele paroh Teofil Moldovan de la Madrid a redactat Statutele și a pregătit toată documentația oficială pentru recunoașterea și aprobarea ‘Bisericii Ortodoxe Române în Spania’ de către Ministerul Justiției din Madrid.

Bogată activitate socială

Parohia românească din Madrid are și o bogată activitate social-filantropică și caritativă, continuând tradiția. Pe parcursul anilor trecuți și până astăzi, Parohia ‘Preasfânta Fecioară Maria’, după putințele ei, și-n colaborare cu Biserica Catolică Spaniolă, i-a ajutat și-i ajută pe cei strâmtorați. Parohia ortodoxă română de la Madrid, prin acea comunitate românească ‘a exilului’, s-a consolidat relativ repede. Slujbele religioase, reuniunile comunitare, pe teme diverse, au devenit nucleul românesc, la nivel spiritual și cultural românesc în Madrid.

Marile sărbători naționale române și spaniole, de-a lungul anilor, au fost tratate sub forme de conferințe, în biserică, atât de către parohul bisericii, cât și de către personalități intelectuale academice române, membri ai parohiei.

Prin creșterea numărului emigrației românești din ultimii ani, mai multe teme ‘cultural-educative’ au fost și sunt tratate cu implicarea participativă a copiilor și a tineretului parohiei din Madrid.

Proiectul ‘Ad extra’, la cererea diferitelor instituții bisericești catolice și ale instituțiilor academice din Spania, preotul paroh și membri ai comunităților ortodoxe române din Madrid au devenit apreciați conferențiari pe teme ortodoxe și de cultură românească. Cu diferite ocazii instituționale ecumenice în Spania, au venit, în calitate de conferențiari din România, mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. La fel, participările românilor din această parohie la diferite congrese și la lucrările organizate în Spania de către ‘Conferința Bisericilor Europene’ (Geneva), împreună cu ‘Conferința Episcopilor Catolici din Europa’, precum și cele ale ‘Consiliului Ecumenic-Mondial al Bisericilor’ (Geneva), au fost întotdeauna active la nivel intelectual și de reprezentare a Patriarhiei Române, a Bisericii Ortodoxe Române în Spania.

Piatra de temelie a catedralei, pusă de Patriarhul României

În perioada 16-21 aprilie 2010, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, a efectuat o vizită canonică în Episcopia Ortodoxă a Spaniei și Portugaliei, fiind pentru prima dată în istorie când un patriarh al României vizitează țara. Cu acest prilej a fost pusă piatra de temelie a noului lăcaș de închinăciune, ce va deveni Catedrală episcopală. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat felicitări părintelui Teofil Moldovan. ‘Au trecut peste 30 de ani de când păstoriți cu vrednicie această primă parohie ortodoxă românească din Spania, fiind primul teolog ortodox care a obținut doctoratul în teologie la vestita Universitate din Salamanca. Ați fost și sunteți părinte duhovnicesc a mii de credincioși ortodocși români. Ați marcat deopotrivă istoria Ortodoxiei românești în această țară și contribuiți semnificativ la conturarea viitorului ei. V-ați asumat misiunea de construire a unei biserici noi, care va deveni Catedrală episcopală, deoarece, în același perimetru sacru, se va construi și reședința episcopului ortodox român al Spaniei și Portugaliei’, a transmis Patriarhul României.

Comentarii Facebook


Știri recente