Peste o sută de ierarhi prezenți la Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul aniversării a 125 ani de creștinism ortodox în Chicago

Peste o sută de ierarhi, împreună cu clericii din zonă, și cu numeroși credincioși, între care mulți tineri în costume tradiționale, au participat la evenimentul panortodox care a avut loc în statul american Illinois, sâmbătă, 30 septembrie 2017: aniversarea a 125 ani de creștinism ortodox în Chicago.

Anul 2017 a fost proclamat al 125-lea an de creștinism ortodox în Chicago. Episcopii eparhioți din Chicago au serbat acest eveniment istoric prin concelebrarea Sfintei Liturghii la Lane Tech Auditorium, informează site-ul oficial Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi.

Serviciul liturgic a fost precedat de o procesiune cu întregul sobor de clerici și credincioși. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite în limba engleză de corul panortodox din Chicago, dar au fost intonate și imne tradiționale ortodoxe ale jurisdicțiilor participante.

Au luat parte reprezentanții Bisericilor Ortodoxe: Greacă, Rusă, Sârbă, Ucraineană, Română, Albaneză, Arabă, dar și Americană. Din partea Bisericii noastre a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi.


Istoria arată că prezența creștinilor ortodocși în Chicago a început la sfârșitul anilor 1800, cu o organizație numită Frăția Greco-Slavă formată din imigranți, în principal din Sparta și Corfu, Grecia, Muntenegru și Herțegovina, Serbia și carpato-ruși (galicieni) din Imperiul de atunci Austro-Ungar.

După ce au adresat cereri centrelor bisericești din țările lor respective în 1892, toate cele trei biserici mame au răspuns trimițând un preot pentru a sluji credincioșilor, în cadrul Eparhiei ortodoxe ruse existente de Sitka, Alaska. Acesta a fost începutul Bisericii grecești Buna Vestire, a Bisericii sârbești Învierea Domnului și a Bisericii rusești Sf. Vladimir (mai târziu numită Sfânta Treime). Astăzi, există aproape 80 de parohii ortodoxe în zona Chicago.

Comentarii Facebook


Știri recente