Peste 940.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Apostol Andrei

Peste 940.000 de români îşi sărbătoresc miercuri ocrotitorul spiritual, Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României.

Numele de Andrei are origine grecească şi înseamnă bărbăţie, îndrăzneală (de la ἀνήρ, gen. ἀνδρός).

În limba română numele Andrei a cunoscut în vechime alte forme: Andrii, Andruţa, Andrieş, Andreica etc. Dintre acestea unele au dispărut cu timpul, iar altele au fost păstrate doar ca nume de familie.

Cele mai întâlnite nume sunt Andrei şi Andreea, adică peste 827.220. De asemenea, români care poartă numele de Andra, Andrada, Andruşca, Adrea, Deea, Deia, Andreeas, Andreiu, Andruţă, Andi, Andu, Endre sau Ondras îşi serbează onomastica tot pe 30 noiembrie.

În România, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, deoarece este considerat Apostolul românilor sau creștinătorul poporului român, el fiind numit Cel dintâi chemat, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat (Ioan 1:35-51).

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în 1997 Sfântul a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.

Prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 și de Camera Deputaților în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin Decretul nr. 517/20 iulie 2012 al președintelui României, ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente