Peste 900 de participanţi la conferinţa internaţională din Tanzania despre promovarea tinerilor în misiunea creştină

În Arusha, Tanzania, se desfășoară în perioada 8-13 martie 2018, Conferința Mondială pentru Misiune și Evanghelizare oganizată de Comisia pentru Misiune și Evanghelizare a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), sub genericul Viețuind în Duhul: chemați la ucenicie care transfigurează (Moving in the Spirit: called to transforming discipleship).

Conferința, găzduită de comunitatea luterană din Tanzania, se bucură de participarea a peste 900 de persoane, delegați din partea membrilor CMB, ai Bisericii Romano-Catolice, precum și a organizațiilor ecleziale afiliate.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la această conferință participă o delegație a Bisericii Ortodoxe Române formată din:

  • Pr. Michael Tița, consilier patriahal, Coordonator al Sectorului relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe al Patriarhiei Române,
  • Pr. Radu Petre Mureșan  – Facultatea de Teologie Ortodoxă din București,
  • Pr. Aurel Pavel – Facultatea de Teologie Ortodoxă Sibiu
  • Pr. Mihai Himcinschi – Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia,
  • Pr. David Pestroiu – Facultatea de Teologie Ortodoxă București,
  • Pr. Cristian Şonea – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj Napoca,
  • Diac. Gelu Călina – Facultatea de Teologie Ortodoxă Craiova,
  • Lector Maria Băncilă – Facultatea de Teologie Ortodoxă București,
  • Dr. Florina Georgeta Mureșan.

Întâlnirea de la Arusha continuă șirul conferințelor misonare, fiind a paisprezecea conferință desfășurată după istorica întâlnire de la Edinburgh din 1910.

Conferinţă Misionară

„Comisia pentru Misiune și Evanghelizare și-a propus ca această conferință să aibă câteva trăsături principale: să fie o conferință misionară, de cooperare intercreștină și care să promoveze tinerii în misiune. În acest sens, menționăm prezența unui număr impresionant de tineri, peste 33% din numărul total al participanților, majoritatea acestora fiind membri ai Institutului Teologic Ecumenic Global – Global Ecumenical Theological Institute (GETI)”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica pr. Prof. Radu Petre Mureşan.

Conferinţa cuprinde anumite forumuri de discuții – warsha – în cadrul cărora participanții împărtășesc experiențe personale și reflecții pe marginea unor teme diferite precum: migrația, evanghelizarea, secularizarea, prozelitismul, diversitatea culturală, educația teologică. De asemenea, în cadrul evenimentului sunt organizate întâlniri în spații deschise, interactive, numite sokoni, în care diverse comunități prezintă idei, experințe de viață sau diverse activități relevante din perspectiva misiunii creștine astăzi.

Patriarhul Ecumenic a transmis un mesaj video

În discursul de deschidere a Conferinței, Dr. Olav Fykse Tveit, Secretar  General al CMB a făcut referire la semnificația conceptului de „transformare/transfigurare” în viața și spiritualitatea creștină.

Au urmat apoi mesajele adresate participanților de către Sancitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Papa Francisc, Arhiepiscopul Justin Welby de Canterbury, Dr. Frederick O. Shoo, conducătorul comunităţii luterane din Tanzania.

Discursul principal din prima zi a Conferinței a fost susținut de Rev. Dr. Mutale Mulenga Kaunda, pe marginea temei generale „Viețuind în Duhul: chemați la ucenicie care transfigurează”. Tot în prima zi a fost proiectat un video-documentar despre „călătoria” în istorie de la Edinburgh la Arusha (1910-2018), a fost prezentat raportul directorului Comisiei de Misiune și Evanghelizare, dr. Jooseop Keum, și au avut loc discuții despre rolul respectivei Comisii în cadrul mișcării misionare mondiale.

Urmând lui Iisus: devenind ucenici

Lucrările din cea de a doua zi a Conferinței, 9 martie, s-au desfășurat sub motto-ul Urmând lui Iisus: devenind ucenici (Following Jesus: Becoming Disciples), abordând din diverse perspective, fenomenul evanghelizării, în timp ce „misiunea pentru cei marginalizați” a primit o atenție deosebită în cea de a treia zi a Conferinței sâmbătă, 10 martie, care s-a desfășurat sub deviza Devenind ucenici: transfigurând lumea (Becoming disciples: Transforming the word), fiind organizată de Ecumenic Disability Advocates Network (EDAN).

Liturghie panortodoxă în Tanzania

Duminică, 11 martie, membrii delegației Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu celelalte delegații ale Bisericilor Ortodoxe surori, au participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica grecească Buna Vestire din Arusha, din cadrul Centrului Sfinții Împărați Constantin și Elena, la invitația Preasfințitului Episcop Agatonic de Arusha și Africa Centrală (Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi).

Delegaţia BOR la Conferinţa de la Arusha

Lucrările conferinței vor continua până marți, 13 martie 2018, când se va da publicității evaluarea conferinței de către membrii Comisiei de Misiune și Evanghelizare.

Foto credit: WCC

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…