Peste 80 de români au participat la un pelerinaj pe urmele Sfinților Mărturisitori ardeleni la Kufstein

Parohia Ortodoxă Română „Sf. Ioan de la Suceava” din orașul austriac Innsbruck a organizat sâmbătă, 20 octombrie, un pelerinaj la Kufstein, pe urmele Sfinților Mărturisitori Ardeleni de la mijlocul secolului al XVIII-lea: cuviosul Visarion, mireanul Nicolae Oprea, preoții Moise din Sibiel și Ioan din Galeș.

Acești sfinți și-au petrecut ultimii ani ai vieții în mari lipsuri, în cunoscuta închisoare habsburgică din fortăreața alpină de la Kufstein, pentru mărturisirea credinței ortodoxe.

La pelerinaj au participat, pe lângă cei 80 de pelerini, preoți împreună cu Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, informează site-ul Mitropoliei Germaniei

În dimineața zilei de sâmbătă Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Sf. Vitus situată la baza dealului fortăreței.

În omilia sa ierarhul a expus credincioșilor dorința ca acest pelerinaj să devină o tradiție românească:

„În luna octombrie avem pelerinajul din Moldova, la moaștele Sfintei Parascheva, iar la sfârșitul aceleiași luni, pe cel al Sfântului Dimitrie Basarabov, de la București”, a amintit ierarhul.

„Așadar, ar fi frumos și de dorit ca și ardelenii să aibă propriul pelerinaj, la locurile unde au pătimit Sfinții Mărturisitori, acum 250 de ani în urmă, la Kufstein”.

Preasfinția Sa a evidențiat că „motivele pentru care îi prăznuim pe sfinții mărturisitori ardeleni, și în general pe sfinții martiri, nu sunt numeroasele chinuri dintre cele mai grele, ci credința și răbdarea pe care aceștia le-au avut în fața durerii și a chinuitorilor, pentru trăirea dreptei credințe”.

În continuare pelerinii au vizitat vechea fortăreață care a fost folosită în vremurile Habsburgilor ca închisoare pentru cei mai de temut opozanți ai puterii imperiale. Mai întâi credincioșii au vizitat turnul-bastion în care se găsesc mai multe celule ale vechilor deținuți.

Duminică dimineața, în ziua prăznuirii Sfinților Mărturisitori, Preasfințitul Părinte Sofian a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei din Innsbruck, împreună cu părintele paroh Ioan Mircea Oniga.

Foto credit: Mitropolia Germaniei

Comentarii Facebook


Știri recente