Peste 8.000 de persoane au participat la Marșul pentru Familie organizat la Iași

Peste 8.000 de persoane au mărșăluit duminică după-amiază pe străzile Iașului, în semn de susținere față de valorile tradiționale ale familiei. Marșul pentru Familie a fost organizat de Asociația Familia Tradițională din Iași, în colaborare cu Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor, potrivit mmb.ro.

După ce în prealabil s-au desfășurat ateliere artistice și sportive dedicate copiilor și tinerilor, participanții la Marșul pentru Familie au parcurs următorul traseu: Parcul Copou – Universitatea „Al. I. Cuza” – Fundație – Piața Unirii – Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Catedrala mitropolitană, ultima oprire având loc la Palatul Culturii. Pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt marșul a fost oprit câteva clipe, pentru un moment de reculegere și rugăciune pentru copiii și familiile aflate în dificultate.

Punctul de final al manifestării a fost Grădina Publică Palas, unde participanții au asistat la un ansamblu de evenimente ce a cuprins momente artistice ale grupului de copii din Frenciugi, ale Corului de copii „Muzica Viva” din Iași, un recital de chitară susținut de Leonard Luția și dansuri populare ale Grupului „Doina Carpaților”, luări de cuvânt și premierea concursului de eseu și fotografie cu tema „Cea mai frumoasă amintire din familia mea”. Printre cei care au vorbit s-au numărat Grigore Ilisei, scriitor, jurnalist și realizator radio-tv, Bogdan Stanciu, președintele Asociației Pro Vita București, și Elena Crăciun, director executiv al Asociației Familia Tradițională – Iași.

„Familia – ultimul bastion”, „Familia tradițională aduce continuitate în istorie”, „Vrem formare civică, culturală și spirituală autentică”, „Tată și mamă pentru orice copil”, „Mami, te iubesc. Lasă-mă să-ți dovedesc!”, „Există și adopție”, „Familia, bărbat și femeie, este normalitate” au fost câteva dintre mesajele pe care participanții ieșeni au dorit să le transmită. Mai mult decât atât, unii dintre ei au ținut să ne spună și câteva cuvinte: „Am venit la acest marș împreună cu bunica și cu sora mea pentru a promova familia creștină și pentru a arăta că nu dorim să se schimbe tradiția” – Ioan Anghel, 12 ani. „Ne-am născut ortodocși și avem datoria să menținem cu orice preț familia bazată pe valori creștine, formată din tată, mamă și cât mai mulți copii” – Maria Petrescu, 48 de ani. „Am decis să particip la acest marș ca o reacție la ultimele legi promovate în Parlamentul European, care denaturează, urâțesc și ciopârțesc noțiunile de normal și firesc” – Ioana Schipor, 25 de ani. „Împreună, vreau să tragem un semnal de alarmă. Poate unii dintre cei care au puterea să schimbe ceva se vor întreba: Ce i-a făcut pe 8.000 de oameni să iasă în stradă?” – Silviu Radu, 37 de ani.

Organizatorii s-au declarat mulțumiți de modul în care s-a derulat evenimentul și speră ca mesajul lor să fie receptat de întreaga societate, după cum a subliniat Elena Crăciun, director executiv al Asociației Familia Tradițională: „Asociația noastră este una non-guvernamentală, care a apărut la cererea inițiativei publice de a promova interesele și drepturile familiei normale, și de aceea ne-am gândit ca ziua de 1 Iunie să nu fie doar Ziua Internațională a Copilului, ci să celebreze copilul în cadrul familiei autentice. Ideea a fost în primă fază a unui grup de inițiativă, care s-a gândit că ar fi foarte folositor și pentru societatea civilă să vadă că se pot mobiliza foarte mulți oameni, indiferent de pătura socială și de mediul în care trăiesc, în a ralia la ideea familiei autentice, formată din bărbat, femeie și copii. E un lucru extraordinar pentru noi că un număr atât de mare de persoane au ieșit în stradă și s-au mobilizat în atât de puțin timp și sperăm ca și pe viitor mesajul nostru să fie la fel de bine organizat, atât din punct de vedere logistic, cât și auditiv”.

Tot în cadrul evenimentului Marșul pentru Familie, duminică seară, în Aula Magna a Universității „Petre Andrei” din Iași a fost susținută conferința intitulată „Ce trebuie să știm ca să ne salvăm familia”. Invitat a fost dr. Virgiliu Gheorghe, vicepreședinte al Institutului de Cercetări Psihosociale și Bioetică din București.

Comentarii Facebook


Știri recente