Peste 30 de paciente din Glina au fost beneficiarele celei mai noi ediţii a Campaniei de „Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin”

A saptea ediție a campaniei de „Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin”, derulată de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” și Patriarhia Română, a avut loc sâmbătă în comuna Glina.

35 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani au fost examinate gratuit de specialiști, fiind supuse testului Babeș-Papanicolau.

„Statisticile realizate până acum în cele şapte ediţii ale campaniei au arătat că dintre cele 200 de femei investigate, aproape jumătate au probleme de sănătate, ceea ce reprezintă un procent îngrijorător. Este importantă şi benefică implicarea Bisericii Ortodoxe Române în această activitate pentru că aceasta a fost cea care a mobilizat comunităţile”, a declarat Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

În acelaşi context, dr. Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic Bucureşti, a subliniat:

„Ca şi în celelalte comune din judeţul Ilfov, încercăm să ajutăm femeile din comunităţile sărace şi care nu au posibilităţi materiale să ajungă la examenul Babeş-Papanicolau, le venim în întâmpinare, le examinăm şi în cel mai scurt timp încercăm să le dăm şi rezultatele”.

Întotdeauna, evenimentele caritabile ale voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt foarte bine organizate şi datorită implicării preoţilor parohi din cadrul comunităţilor unde se efectuează deplasarea.

Preotul Paroh Mihai Miron din Parohia Bobeşti, unde s-a desfăşurat aceasta ediție a campaniei de Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin, a declarat:

„Le suntem recunoscători voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului care nu sunt pentru prima dată la noi în comună. Astfel de acţiuni au darul de a mobiliza pe de o parte oamenii şi întotdeauna au o finalitate, sunt cazuri care sunt depistate”.

Medicii specialişti implicaţi în campania de „Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin” au atras atenţia că este esenţial ca toate doamnele cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani să efectueze periodic testul Babeş-Papanicolau care permite diagnosticarea precoce a eventualelor leziuni canceroase și astfel să le fie salvată viața.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare filantrop raportat la contribuţia sa în lucrarea socială. Zeci de mii de persoane au beneficiat până în prezent numai de proiectele desfăşurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale.

Prin programul „Donează sânge, salvează o viaţă!” au fost colectate peste 10 tone de sânge. De asemenea, prin intermediul proiectelor „Sănătate pentru sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate” au fost asistate şi consiliate în diferite specializări medicale foarte multe persoane din domeniul rural.

Foto Credit: Voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale

Comentarii Facebook


Știri recente