Peste 20.000 de credincioși au participat la hramul Mănăstirii Nicula

Hramul Mănăstirii Nicula a adunat peste 20.000 de oameni care au participat la manifestările religioase. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a făcut din Mănăstirea Nicula un important loc de rugăciune și pelerinaj.

Mii de oameni au participat la pelerinajul „la Nicula colo-n deal”

Procesiunea a început duminică, la ora 12:00 de la Biserica Sfântul Nicolae din Gherla. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și de Preasfințitul Părinte Macarie de Glavinitsa, Episcop vicar al Mitropoliei de Ruse, au condus pelerinajul spre Mănăstirea Nicula.

Drumul a durat aproximativ trei ore, timp în care miile de oameni au cântat pricesne și s-au rugat Maicii Domnului.

Pe parcursul traseului, alaiul s-a oprit la Mănăstirea „Sfinții 40 de mucenici” de la Memorialul Gherla, unde au fost pomeniți martirii din temnițele comuniste. Totodată, la bisericile și troițele de pe traseu s-au făcut rugăciuni, iar localnicii au întâmpinat pelerinii cu apă, cozonac și busuioc.

La intrarea în curtea Mănăstirii, participanții la pelerinaj au fost întâmpinați de obștea monahală. Procesiunea s-a încheiat cu înconjurarea Bisericii de lemn.

După ce ierarhii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, PS Veniamin a ținut un cuvânt de mulțumire pentru pelerini: „Dumneavoastră sunteți promotorii și mărturisitorii bucuriei, pentru că de fiecare dată când parcurgeți pelerinajul la Maica Domnului, vă umpleți de bucurie”, a spus ierarhul.

Prohodul Maicii Domnului a răsunat pe dealul Mănăstirii Nicula

La ora 21:30, icoana Maicii Domnului a fost adusă în fața credincioșilor, pe altarul de vară unde a fost străjuită de tineri îmbrăcați în port popular.

Prohodul Maicii Domnului a început la ora 22:00 și a fost cântat alternativ de clerici, corul „Psalmodia Transylvanica” dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, și corul de maici al Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, alături de zecile de mii de credincioși.

După cântarea Prohodului, Preasfințitul Părinte Macarie a spus că „Maica Domnului este predica și icoana Bisericii. Ea a purtat în brațele sale pe Mântuitorul și L-a dat lumii de atunci, ceea ce face ca până azi Sfânta Biserică să-L poarte pe Hristos și să –L împartă credincioșilor.”

La final, icoana Maicii Domnului a fost purtată în procesiune în jurul Bisericii și așezată în Paraclisul de la demisol.

Hramul a adunat oameni din toată țara și din străinătate

Luni dimineață, cei trei ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie pe altarul instalat afară.

Credincioșii au cântat, la chinonic, pricesne închinate Maicii Domnului, împreună părintele Ioan Roman și surorile Maria și Andreea Pavelean, din județul Bistrița-Năsăud.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a predicat pelerinilor prezenți.

„Greutățile sunt multe, la fel necazurile și încercările, iar noi venim aici, la Icoana Maicii Domnului, să-i spunem necazul pe care îl avem. Desigur, ne adresăm Maicii Domnului pentru că știm că sunt eficiente rugăciunile făcute de ea către Domnul Iisus Hristos”, a spus ierarhul.

Totodată Mitropolitul Clujului a amintit pelerinilor că „Mântuitorul, în mijlocul necazurilor și greutăților, ne învață să fim optimiști și, privind la crucea Lui, să ieșim biruitori. Așa că, oricât de multe ar fi necazurile și încercările, nu trebuie să ne pierdem optimismul! Cu acest optimism trebuie să plecăm de la mănăstire, iar pelerinajul de la Nicula să vă fie cu folos”.

La slujbă au participat peste 20.000 de pelerini din țară dar și din afara granițelor.

Mai multe imagini de la hramul Mănăstirii Nicula poți vedea aici.

Sursă foto: Darius Echim /Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente