Peste 1700 de morți în urma cutremurului din Japonia

Conform ultimelor date, peste 1.700 de persoane și-au pierdut viața în urma seismului și valului tsunami produse vineri în Japonia, iar cel puțin 2.500 de persoane au fost date dispărute, informează TRINITAS TV.

Urmările sunt dezastruoase iar panica este din ce în ce mai mare, atât din cauza cutremurului de astăzi care a avut loc în partea opusă coastei pacifice nipone, în N-V țării, cât și din cauza exploziei de la centrala nucleară de la Fukushima.

Până la ora 20.00 ora Japoniei, din surse neoficiale, nu au fost înregistrate victime printre românii stabiliți în această țară.

Părintele Alexandru Nicodim de la Parohia ortodoxă românească din Tokio și împrejurimi a declarat pentru TRINITAS TV că situația este una tensionată, iar împreună cu Ambasada României vor încerca să vină, pe cât posibil, în sprijinul conaționalilor.

„A fost devastator, atât cutremurul cât și tsunami-ul care a urmat apoi. În regiunile respective sunt români care locuiau sau care erau în trecere. Cu mulți dintre ei am reușit să luăm legătura și vor fi evacuați, unii dintre ei, în cursul zilei de mâine. Este mare nevoie de rugăciunile voastre ale tuturor celor care sunteți în țară. La lăcașul nostru de cult de aici din Zona Tokyo, mari stricăciuni nu au fost. Pe de altă parte locul unde ne întâlnim cel mai des cu comunitatea românească este în Tokyo și ne vom vedea și mâine cu cei care pot să vină” după cum a spus Părintele Alexandru Nicodim.

Referitor la cea de-a doua parohie ortodoxă română din Japonia, Părintele Alexandru Nicodim a precizat că se află mai departe de zona calamitată, aicii cutremurul nefiind așa puternic.

„În legătură cu cel de-al doilea preot român care se află aici în Japonia, părintele Cristian Gheorghiu, acesta are parohia un pic mai departe de zona afectată. La dânsul în parohie cutremurul a fost de 3-4 grade pe Scara Richter. Legat de comunitatea românească, din surse neoficiale, nu știu să fie victime, în schimb sunt câteva persoane care se află în adăposturi special amenajate de autoritățile japoneze și care vor fi evacuate în cursul zilei de mâine”, a mai spus părintele Alexandru.

În Japonia trăiesc în prezent aproximativ 5-6000 de români.

Comentarii Facebook


Știri recente