Peste 1500 de elevi au participat la „Marșul Eroilor” în Bacău

Peste 1500 de elevi însoţiţi de cadre didactice de la 20 de instituții școlare din Bacău au participat miercuri, 16 mai, la „marșul eroilor”.

La finalul marșului tinerii au participat la o slujbă de pomenire a celor peste două mii de eroi ce-şi au loc de odihnă în gropile comune de la Lazaret.

„Marșul eroilor” face parte din proiectul „Amprenta trecutului asupra viitorului – Lumină pentru eroi”, demarat de Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău.

Traseul Marșului

Participanții la marș au pornit din curtea colegiului și au avut ca punct de sosire Cimitirul Eroilor Lazaret.

Tinerii au fost însoţiţi de cadre didactice de la 20 de instituții școlare: şcoli gimnaziale şi colegii băcăuane, purtând steaguri tricolore şi flori.

Pe parcursul traseului, participanții au fost acompaniaţi de cântece patriotice interpretate de fanfara Colegiului Naţional de Artă „George Apostu”.

Ajunşi în curtea Bisericii Lazaret, acestora li s-au alăturat reprezentanţii veteranilor de război, precum şi cadre din conducerea unităţilor M.Ap.N. şi M.A.I. din municipiul Bacău.

Pomenirea eroilor

În cimitirul parohiei, un sobor de preoţi băcăuani, condus de pr. protopop Constantin Busuioc a oficiat slujba de pomenire a celor peste două mii de eroi ce-şi au loc de odihnă în gropile comune de la Lazaret.

Colonelul r. Paul Valerian Timofte, preşedintele filialei Bacău din cadrul Asociaţiei “Cultul Eroilor”, le-a povestit copiilor despre semnificaţia acestui eveniment.

După alocuțiunile rostite de organizatori şi invitaţi, a urmat un moment artistic oferit de Mădălina Partode, elevă în clasa a X-a, şi prof. Nicoleta Zărnescu, director adjunct al Colegiului “Ferdinand I”.

O altă reprezentație a fost susținută de elevii clasei I. Aceştia, alături de învăţătoarea lor, doamna Maria Ojog, au recitat în cor poezia “Ziua Eroilor” de Aurel Anghel.

La final elevii şi profesorii au depus coroane de flori la mormântul eroilor.

Proiectul „Amprenta trecutului asupra viitorului – Lumină pentru

Acest proiect are ca scop cinstirea martirilor neamului românesc, dezvoltarea conștiinței morale şi spirituale ale elevilor și cunoaşterea istoriei poporului român prin derularea de activităţi comemorative a înaintaşilor noștri.

Aflat la cea de a IV-a ediţie, proiectul s-a desfăşurat şi în acest an prin implicarea profesorilor şi elevilor de la Colegiul Naţional “Ferdinand I”.

Anul acesta în organizarea proiectului s-au alăturat și Asociaţia “Cultul Eroilor – Regina Maria” filiala Bacău, Parohia Ortodoxă Lazaret şi Fundaţia “Episcop Melchisedec”- Filiala Bacău.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente