Peste 1000 de pelerini la hramul Mănăstirii Ceahlău, jud. Neamţ

Peste 1000 de pelerini au participat sâmbătă, 6 august 2016, la sărbătoarea hramului Mănăstirii Ceahlău din judeţul Neamţ. Mulţi dintre credincioşi au ajuns la mănăstirea de pe Ceahlău încă de ieri seară și au participat la slujba Privegherii, dormind peste noapte în corturi ori în camerele disponibile ale mănăstirii, informează site-ul doxologia.ro

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților și de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Din soborul de slujitori au făcut parte protosinghelul Casian Florea, stareţul Mănăstirii Ceahlău, arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, arhimandritul Nicodim Petre, consilier în cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, preot Constantin Naclad, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Teologic Educaţional, preot Vasile Ţoc, protopopul Protoieriei Roznov, preot Ionel Cuţuhan, protopopul Protoieriei Ceahlău, precum şi alţi clerici din Arhiepiscopia Iaşilor.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul a explicat cum poate omul să-L „vadă” pe Dumnezeu.

„De la Schimbarea la Față a Mântuitorului Hristos, inima omenirii a redevenit un Tabor și, totodată, lumea a devenit o permanentă Înviere, pentru că lumina Taborului se arată în splendoarea ei în Învierea Domnului. De aceea și noi suntem chemați ca pe parcursul vieții pământești să-L vedem pe Dumnezeu. Nu-l putem vedea pe Dumnezeu cu ochii fizici, ci numai cu ochii duhovnicești, în măsura în care noi credem în El și ne împărtășim din harul Lui. Lumina necreată înseamnă harul lui Dumnezeu care ni se oferă gratuit și care ne ține pe pământ. Și ce putem noi să-I dăm lui Dumnezeu la ceea ce ne oferă El gratuit – lumină, har, sfințenie? E atât de darnic Dumnezeu, dar atât de zgârciți suntem noi cu El atunci când se pune problema să ne rugăm dimineața, la amiază și seara, ca să-I mulțumim pentru ceea ce ne dăruiește. Suntem zgârciți cu timpul pe care ni-l dăruiește Dumnezeu pentru a ne transforma și transfigura viața pământească într-o viață cerească”, a spus Preasfinţia Sa.

Şi anul acesta Departamentul Pro Vita – Iaşi a fost prezent pe Muntele Ceahlău, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos. Membrii Pro Vita au distribuit materiale informative în rândul pelerinilor cu privire la problema avortului.

Comentarii Facebook


Știri recente