Peste 1.100 de copii și tineri au participat la Tabăra de vară Floare de colț – Durău

Tabăra de vară „Floare de colț” de la Durău a reunit, în anul 2013, opt serii de copii la hotel și cinci serii la vile, în perioada 30 iunie-25 august, informează „Ziarul Lumina”. Astfel, în acest proiect au fost implicate 1.442 de persoane, dintre care 286 de profesori însoțitori ai copiilor și echipa de tabără, director, preot slujitor, animatori socio-educativi și coordonatori de ateliere. Printre directorii seriilor s-au numărat pr. prof. dr. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, pr. Marian Filip și pr. Daniel Isai. La această tabără au participat gratuit 30 de copii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Iași și 20 de copii de la Așezământul „Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți”.

Participarea într-o tabără reprezintă o experiență unică și memorabilă pentru orice copil. Taberele organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei oferă un spațiu în care copiii pot cunoaște istoria, arta, valorile tradiționale și spiritualitatea poporului din care fac parte, precum și contribuția acestuia la marea familie europeană. Prin intermediul programelor organizate de către Departamentul Tabere al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală, copiii pot afla informații referitoare la aceste aspecte în atelierele organizate, cu ajutorul jocului, al drumețiilor și al altor activități specifice vârstei desfășurate în cadrul acestor tabere.

Tabăra de vară „Floare de colț” din anul 2013 a fost organizată în cadrul Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” din incinta Mănăstirii Durău, fiind un loc ideal pentru împletirea spiritualității cu peisajele mirifice, turistul devenind în același timp și pelerin. Supravegherea copiilor a fost asigurată permanent de către animatorii socio-educativi responsabili pentru fiecare grupă de participanți. Aceștia au fost coordonați de directorul taberei, împreună formând o echipă de oameni instruiți pentru a oferi copiilor un mediu sigur, educativ și recreativ. „Vara anului 2013 a fost sezonul cu cei mai mulți înscriși la Durău pentru că am reușit să organizăm cele cinci serii de tabără la vile, simultan cu tabăra de la hotel. În acest sezon am avut și cel mai mare număr de înscriși într-o serie: în perioada 21-27 iulie au fost 216 copii simultan la hotel și vile”, a declarat diaconul Mihai Barna, coordonatorul Departamentului Tabere.

Tabăra – „o experiență foarte interesantă a curajului și a fericirii”

Cazarea a fost asigurată de Hotelul „Pelerinul” și de vilele din incinta Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul”, iar cele trei mese pe zi au fost gătite de către maicile de la Mănăstirea Durău. În perioada postului Adormirii Maicii Domnului din calendarul ortodox (1-14 august), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a oferit participanților în tabără, în toate zilele săptămânii, un meniu constând în mâncare de frupt, fără carne (brânzeturi, lapte, ouă, pește). În afara acestor posturi, în zilele de miercuri și vineri s-a oferit mâncare de post, iar în toate celelalte zile ale săptămânii, meniu de frupt, cu carne. Copiii a căror sănătate presupune un regim alimentar special au primit mâncare corespunzătoare.

În cadrul taberei, activitățile de dimineață au inclus, pe lângă atelierele de muzică, dans, origami și quilling, tir cu arcul, și orientare și supraviețuire în natură. După-amiaza, copiii au avut parte de jocuri de grup, activități sportive, vânătoare de comori, dar s-au putut bucura de tiroliană și panoul de cățărat sau au mers în drumeții la cascada Duruitoarea ori cabana Fântânele. Seara, programul a cuprins foc de tabără, karaoke, dans și vizionarea de filme. De asemenea, copiii au avut posibilitatea de a participa, în capela special amenajată, la rugăciunile de dimineață și de seară (5-10 minute) și la Sfânta Liturghie.

„Liniște, distracții, amuzament, fericire, prieteni, bun-simț”

La sfârșitul programului, copiii s-au declarat încântați atât de activitățile realizate în tabără, cât și de modul lor de prezentare. „Această tabără mi-a rămas și îmi va rămâne pentru totdeauna în suflet. Am cunoscut oameni deosebiți ce ne-au inspirat frumusețea vieții și ne-au învățat ce înseamnă acest cuvânt, care pare a fi simplu, dar are o semnificație mirifică. Chiar dacă nu ne vom revedea, eu merg pe faptul că, deși nu poți vedea, poți simți. Iar aceasta, după părerea mea, este profund…”, a spus Iuliana Albu. „Tabăra aceasta a fost o experiență foarte interesantă a curajului și fericirii. Liniște, distracții, amuzament, fericire, prieteni, bun-simț, toate combinate la un loc alcătuiesc acest loc numit Tabăra „Floare de colț”. Activitățile, atelierele, drumețiile, jocurile au fost impresionante și mi-au plăcut extrem de mult!”, a menționat Alexandra, una dintre participante.

Comentarii Facebook


Știri recente