Pescuirea minunată ne oglindeşte Biserica în misiunea sa – IPS Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor

„Minunea Pescuirii minunate nu anticipează doar momentul chemării lor la apostolat, cât mai ales ne oglindeşte Biserica în misiunea sa”.

„Atunci, ei îndată au lăsat toate şi L-au urmat pe Hristos, pentru a fi martori ai încercărilor, dar şi ai bucuriilor Sale”, a subliniat Arhiepiscopul Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor într-un mesaj transmis în Duminica a 18-a după Rusalii.

Ierarhul a subliniat că în vederea răscumpărării omului, Hristos avea nevoie de o astfel de prezenţă cum era cea a Sfinţilor Apostoli, „expresie că pârga omenirii a fost chemată spre a fi transfigurată de har”.

„Osteneala apostolilor din timpul nopţii a fost zadarnică, întocmai învăţăturii neroditoare a fariseilor, cărturarilor şi saducheilor. Or, când pescuitul a început sub binecuvântarea lui Hristos, fără de Care nu putem face nimic (Ioan 15:5), ei au prins peşte din belşug, încât au avut nevoie şi de ajutoare”.

Conform Înaltpreasfinţiei Sale, lui Petru şi Ioan le-au venit în ajutor cei de pe cealaltă corabie, adică cei care, deşi nu făceau parte dintre primii ucenici, vor fi chemaţi la lucrarea apostolatului.

„Iar prin ei au fost chemaţi apoi preoţii şi învăţătorii Bisericii, care au preluat şi continuat pescuitul iniţiat de Sfinţii Apostoli cu binecuvântarea lui Hristos”.

„Numai sub o astfel de binecuvântare cum este cea pe care a primit-o Biserica – locul de manifestare a Împărăţiei lui Dumnezeu – vor avea roade bogate toţi cei care vor să ia parte la neîncetata lucrare a Bisericii în lume”.

Părintele Arhiepiscop a atras atenţia asupra unui aspect foarte important: în parabolă, spre deosebire de peştii aduşi în discuţia minunilor, peştii prinşi sunt de tot felul, însă trierea lor urmează să se facă ulterior. „Deci, ei nu au o semnificaţie exclusiv pozitivă, ci şi negativă, reprezentându-i pe cei care se vor pierde la sfârşitul veacurilor”.

„Fie ca şi noi, atunci când se va face trierea cea de pe urmă, să ne numărăm printre cei aleşi şi preferaţi de Dumnezeu ca cei care am păzit cu sfinţenie cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos încredinţat Bisericii Sale!”, şi-a exprimat nădejdea Arhiepiscopul Calinic.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente