Personalităţile înhumate în cimitirele din Eparhia Caransebeşului vor fi evidenţiate într-un volum omagial

Episcopia Caransebeșului intenționează să editeze un dicționar al personalităților înhumate în incinta cimitirelor parohiale din eparhie. Volumul urmează să fie publicat spre sfârşitul anului, anunţă episcopia.

Iniţiativa face parte din programul eparhial dedicat anului comemorativ 2021.

Potrivit consilierului cultural, arhim. Casian Ruşeţ, episcopia şi-a propus, în acest sens, două obiective: să acorde o atenţie sporită îngrijirii cimitirelor din judeţul Caraş-Şeverin, dar şi să evidenţieze necesitatea cinstirii înaintaşilor.

 „Este foarte necesar ca ele să fie îndeplinite pentru a aduce un spor pastoral și a aduce în atenție necesitatea memoriei în viața comunităților și în viața fiecărui credincios în parte, mai ales când vorbim de semenii noștri”.

„Noi considerăm că printr-o atentă cercetare atât a cimitirelor ca spații sacre, dar și prin pomenirea celor care sunt și se odihnesc în aceste cimitire, vom încerca să readucem în actualitate necesitatea acordării unei demnități speciale pentru cimitire”, a precizat părintele consilier Casian.

În Patriarhia Română, 2021 a fost declarat „anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României şi comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea ­liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente