Personalitatea monahului Nicolae Steinhardt va fi evocată la Biblioteca Academiei Române

Simpozionul „N. Steinhardt – 110 ani de la naștere” va avea loc vineri la ora 12:00 în Amfiteatrul „I. Heliade-Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Academiei Române, Mănăstirea Rohia, Fundația Steinhardt și Editura Polirom.

La conferință vor susține alocuțiuni mai mulți oameni de cultură și clerici, dintre care, Arhimandritul Macarie Motogna, Starețul Mănăstirii Rohia, Preotul Ștefan Iloaie, Profesor la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, George Ardeleanu, Conferențiar la Facultatea de litere din București, și alții.

Nicolae Steinhardt, eseist, critic literar, jurist, publicist și scriitor a fost botezat în închisoarea de la Jilava (15 martie 1960) de către ieromonahul Mina Dobzeu. Eliberat în august 1964, a intrat mai târziu în monahism la Mănăstirea Rohia (16 august 1980) primind numele Nicolae.

Născut pe 29 iulie 1912, într-o familie evreiască, a fost fiul inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt. În 1929 a absolvit Liceul „Spiru Haret”, printre colegii lui s-au numărat Constantin Noica, Mircea Eliade, Arșavir Acterian, Haig Acterian, Alexandru Paleologu, Dinu Pillat și Marcel Avramescu.

Este autorul cărții „Jurnalul Fericirii” care reprezintă, după propria-i mărturie, testamentul lui literar.

Despre personalitatea monahului Nicolae de la Rohia vorbește Episcopul Iustin, cel care l-a cunoscut personal, într-un interviu oferit pentru Basilica.ro.

Afișul evenimentului

Sursă foto: Ziarul Metropolis

Comentarii Facebook


Știri recente