Persecuțiile împotriva creștinilor au luat amploare în 2013

Persecuțiile împotriva creștinilor au luat amploare în 2013, indică miercuri Indexul mondial al persecuției 2014, clasament anual al celor mai afectate 50 de țări de acest fenomen, potrivit Asociației ‘Portes Ouvertes France’, relatează AFP.

Într-o conferință de presă la Paris, directorul organizației, Michel Varton, a precizat că prin ‘persecuții’ nu se înțeleg doar actele de violență, ci și presiunile, interdicțiile sau discriminările legate de religie.

Pentru al doilea an consecutiv, Coreea de Nord rămâne țara unde creștinii se confruntă cu cele mai mari riscuri, iar Somalia se clasează pe locul doi, triburile și clanurile musulmane executând ‘aproape orice creștin pe care îl întâlnesc’.

Alte țări unde creștinii sunt supuși persecuțiilor sunt Afganistan, Insulele Maldive, Arabia Saudită, Yemen, Iran, Libia, Uzbekistan și Qatar, potrivit clasamentului.

‘În 36 din cele 50 de țări studiate, islamismul este în mare măsură responsabil de persecuția creștinilor’, afirmă Michel Varton, potrivit agenției franceze de presă. Cea mai afectată regiune este Sahel, unde o cincime din creștini trăiesc alături de o șeptime din musulmanii lumii.

În privința asasinatelor, a subliniat Varton, ‘Siria, aflată în plin război civil, deține tristul record al numărului de creștini asasinați (1.213)’ și a trecut de la locul 13 la locul trei în clasamentul Portes Ouvertes France.

Pakistanul a cunoscut ‘cel mai grav atac împotriva creștinilor de la crearea sa, în 1947’, atunci când, la 22 septembrie 2013, un dublu atentat sinucigaș la ieșirea dintr-o biserică catolică din Peshawar a ucis 89 de creștini, potrivit asociației.

În Egipt s-au înregistrat ‘167 de acte violente de persecuție, precum și 492 de tentative de închidere a bisericilor sau clădirilor anexă’, mai relevă același index.

Țările unde creștinii au suferit cele mai multe violențe au fost, în ordine, Republica Centrafricană, Siria, Pakistan, Egipt, Irak, Myanmar, Nigeria, Columbia, Eritreea și Sudan.

Asociație creată în 1976, Portes Ouvertes France stabilește acest clasament din 1997, pe baza unor chestionare adresate reprezentanților săi, care operează în 60 de țări.

Sursa: AGERPRES

Comentarii Facebook


Știri recente