Permanența Episcopiei Italiei s-a întrunit online în condiții de epidemie: Comunicat

Episcopia Ortodoxă Română din Italia, țara cea mai afectată de coronavirus din Europa și a doua din lume, s-a întrunit online în ședință extraordinară, sâmbătă, 7 martie 2020.

La ședința dedicată acestei epidemii au luat parte membrii Permanenței Eparhiale și cei 22 de Protopopi din Italia.

În comunicatul semnat de Episcopul Siluan al Italiei este specificat modul în care se desfășoară asistența duhovnicească în Peninsulă, precum și alte măsuri în condiții de epidemie, luate în acord cu Decretul emis de Guvernul Italiei în data de 4 martie.

În cazul celor 10 localități din provincia Lodi (Lombardia) puse în carantină de autoritățile italiene și în alte zone considerate „cu risc epidemiologic”, se va continua asistarea credincioșilor la distanță, prin mijloacele de comunicare.

Până la reluarea cursurilor în școlile de stat, în toate parohiile se suspendă cursurile de cateheză și școlile duminicale, acestea urmând a fi înlocuite cu cursuri online.

Toate întrunirile preoțești protopopiale, precum și toate pelerinajele, excursiile și alte evenimente „care comportă întruniri de persoane ce nu pot garanta respectarea normelor de siguranță” prevăzute de Guvernul Italiei se suspendă până în data de 15 martie.


Comunicatul de presă:

În contextul extensiei epidemiei cu Coronavirus în toate regiunile Italiei (dintre care, în Lombardia – peste 3420 de cazuri, Emilia Romagna – peste 1000 de cazuri, Veneto – peste 500 cazuri etc.), cu un total, la ora actuală (ieri seară), de 5.883 de persoane contaminate (față de 650, acum o săptămână) și 233 decese (față de 17, acum o săptămână), fapt ce a determinat autoritățile civile și sanitare italiene să ia noi măsuri specifice atât pentru zonele în cauză cât și pentru întreg teritoriul italian (prin decret guvernamental din 4 martie a.c.); după ce a avut loc ședința extraordinară din această dimineață, convocată on-line, la care au participat membrii Permanenței Eparhiale și cei 22 de Protopopi, pentru a analiza situația actuală din zonele afectate de epidemie, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei comunică următoarele:

  • Se reiterează îndemnul la rugăciune, adresat tuturor clericilor, monahilor și credincioșilor din cuprinsul Episcopiei, cerând mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a Sfinților Tămăduitori, a Sfântului Arhanghel Rafail și a tuturor Sfinților, pentru paza și grabnica însănătoșire a persoanelor aflate în suferință de pe seama contaminării cu Coronavirus și pentru membrii familiilor lor, pentru mângâierea și întărirea sufletească a membrilor familiilor celor decedați, precum și pentru paza și ajutorul tuturor cadrele medicale implicate în îngrijirea celor bolnavi.
  • Se reiterează recomandarea, către toți clericii, monahii și credincioșii din Eparhie, de a se respecta cu strictețe prevederile Ordonanțelor emise de către instituțiile centrale sau locale ale administrației publice sau sanitare italiene, precum și toate recomandările Ministerului Sănătății din Italia, în ceea ce privește igiena și sănătatea publică (cf. Decretul Guvernului Italian – DPCM[1] din 4 martie 2020, disponibil pe prima pagină: http://www.governo.it și www.episcopia-italiei.it).
  • În ziua de Duminică, 8 martie 2020, toate bisericile din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei vor fi deschise (cu excepția bisericilor parohilor din Asola și Tripoli, Provincia de Mantova, Protopopiatul Lombardia III), cu respectarea fermă a prevederilor Ordonanțelor emise de instituțiile centrale sau locale, ale administrației publice și sanitare, ținând cont de cele stipulate în Decretul Guvernului Italian – DPCM din 4 martie 2020.
  • În zonele restricționate, slujba Sfintei Liturghii de Duminică (8 Martie) se va săvârși de dimineață, începând cu orele 07:00, în cadru restrâns (cu respectarea prevederilor legale în vigoare), urmând ca preoții să rămână, după terminarea slujbei, la dispoziția credincioșilor care, prin purtarea de grijă a consilierilor parohiali, vor putea intra în biserică, în mod eșalonat, cu respectarea numărului maxim recomandat de către oficialitățile publice locale, păstrând distanța de siguranță între persoane (de 1 metru) și ținând cont de măsurile de igienă și de sănătate publică în vigoare.
  • În bisericile unde există bănci, respectiv scaune, acestea se vor aranja astfel încât să se respecte distanța minimă corespunzătoare (1 metru) între persoanele care se vor așeza pe ele, conform DPCP din 4 martie a.c.
  • Până la reluarea cursurilor în școlile de stat, în toate parohiile se suspendă cursurile de cateheză (pentru copii și adulți) și școlile duminicale, acestea urmând a fi înlocuite cu cursuri on-line, după modelul adoptat de Ministerul Educației din Italia prin programul Școala la distanță (Homeschooling), folosindu-se platformele digitale disponibile în spațiul virtual. În acest sens, se vor urma indicațiile Departamentului pentru Cateheză.
  • Până la data prevăzută de Decretul Guvernului Italian din 4 martie 2020(adică până în 15 martie a.c.), se suspendă toate întrunirile preoțești protopopiale, precum și toate pelerinajele, excursiile și alte evenimente „care comportă întruniri de persoane ce nu pot garanta respectarea normelor de siguranță”, prevăzute de decretul mai sus menționat.
  • Bisericile parohiale și mănăstirești vor fi deschise și pe parcursul celei de-a II-a săptămâni a Postului Mare (acolo unde se dispune de spațiul de slujire în exclusivitate), iar programul liturgic și de asistență duhovnicească va fi astfel organizat încât preotul să fie la dispoziția credincioșilor care solicită o rugăciune, spovedanie, sfătuire, etc. În zonele restricționate, preotul se va îngriji de informarea credincioșilor cu privire la condițiile în care aceștia pot primi asistență duhovnicească.
  • Se reiterează îndemnul, către clericii eparhiei, de a adăuga, și pe mai departe, la slujbe (la ectenia mare și la ectenia întreită) cereri speciale, ce se rostesc În vreme de orice nevoie și primejdie omenească sau în caz de Boli molipsitoare, după cum este rânduit în Liturghier.
  • Se va asigura, în continuare, asistență religioasă bolnavilor din spitale, acolo unde este permis accesul clericilor noștri.
  • Se va continua asistarea la distanță, prin mijloacele de comunicare, a credincioșilor care se află în cele 10 localități din provincia Lodi (Lombardia), puse în carantină de către autoritățile italiene, și în celelalte zone considerate cu risc epidemiologic.
  • Credincioșii din localitățile aflate în carantină (zona roșie), care nu au posibilitatea să ajungă la bisericile parohiale, sunt îndemnați să urmărească sfintele slujbe la Trinitas TV și Radio (prin emisie undă, site web și Facebook – https://www.trinitas.tv), iar pentru mângâierea sufletului să citească cuvintele de folos de la Sfinții Părinți, care se publică, în mod expres, pe site-ul Merinde Pentru Suflet (https://episcopia-italiei.ro/mps/), asigurându-i de solidaritatea noastră și de stăruitoarea noastră rugăciune pentru dânșii.

Ne rugăm, împreună cu Preasfințitul Părinte Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania, Preamilostivului și Iubitorului de oameni Dumnezeu Care are puterea de a tămădui toată boala și toată neputința în popor (cf. Mt. 4, 23), să stăvilească, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a tuturor Sfinților, epidemia ce a venit peste noi și peste țara în care locuim, Italia.

Cu neclintită nădejde în mila și ajutorul lui Dumnezeu și cu părintească binecuvântare,

† Episcopul Siluan

al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Dată la Reședința noastră de la Roma, sâmbătă 7 Martie 2020.


[1] Extras, punctul „b” al hotărârii de guvern din 4 martie a.c.: „Se suspendă orice manifestare, eveniment sau acțiune publică de orice natură, atât în locurile publice cât și în cele private, care comportă întruniri de persoane și nu pot respecta normele de distanță și de siguranță între persoane, de cel puțin 1 metru (conform prevederii nr. 1, paragraful „d” din Decretul Consiliului de Miniștri a Republicii Italiene).”

Foto credit: Episcopia Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente