Pentru al 10-lea an la rând actorii bucureșteni și-au cinstit ocrotitorul la Mănăstirea Radu-Vodă

Sf. Mc. Filimon, ocrotitorul actorilor, a fost sărbătorit sâmbătă la Mănăstirea Radu-Vodă din București. Este pentru al 10-lea an la rând când actorii se întâlnesc la așezământul monahal, în ziua de 14 decembrie, pentru a se ruga împreună.

30 de nume importante ale teatrului autohton au ținut să fie prezenți. Dintre aceștia menţionăm: Lamia Beligan, Tomi și Alina Cristin, Alexandru Bindea, Carmen Ungureanu, Ana Calciu, Mircea Constantinescu, Ion Grosu, Raluca Grosu, Diana Lupescu și Liliana Pană.

Cu toții au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La final cei prezenți s-au rugat, în cadrul unei slujbe de pomenire, pentru odihna colegilor de breaslă trecuți la Domnul și au mulțumit totodată pentru binefacerile revărsate asupra lor.

După, actorii s-au întâlnit cu arhimandritul Nectarie Şofelea, stareţul mănăstirii Radu Vodă, în cadrul unei manifestări dedicate acestei zile.

Sfântul Mucenic Filimon

Sfântul Mucenic Filimon este ocrotitorul actorilor și al realizatorilor de spectacole. El a trăit în cetatea Tebaida din Egipt în timpul împăratului păgân Dioclețian.

S-a convertit la creștinism în urma unei întâmplări deosebite. Ca să-l scape pe un creștin numit Apolonie de persecuțiile păgânilor a acceptat să îmbrace hainele lui și să aducă jertfe idolilor.

În acest moment însă în sufletul său a pătruns dragostea pentru credința în Hristos și a devenit creștin. Pentru aceasta el a fost supus multor chinuri, fiind martirizat prin tăierea capului.

Foto credit: Arhimandrit Nectarie Șofelea

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…