Pelerinii din toată țara, pe urmele sfinților nemțeni

În perioada 4-7 august 2014, credincioșii din toate părțile țării vor veni în număr mare la hramurile mai multor mănăstiri din județul Neamț pentru a-i cinsti pe sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu. În centrul sărbătorilor se află praznicul Schimbării la Față a Domnului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În fiecare an, primele zile ale lunii august sunt prilej de bucurie pentru mii de pelerini din toată țara care vin în zona Neamțului. Oamenii lasă grijile de acasă și își îndreaptă pașii spre așezările monahale, așa cum fac de ani buni, pentru a pleca genunchii la racla Sfântului Ioan Iacob, ce adăpostește un fragment din sfintele sale moaște, pentru a urca pe Muntele Ceahlău la Biserica „Schimbarea la Față”, sau pentru a se ruga în peștera Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. Așa cum este tradiția, sfintele slujbe, în special Sfânta Liturghie, sunt oficiate de unul sau mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre. Primul popas duhovnicesc va fi făcut în Biserica „Sfântul Ioan Iacob” a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. În seara zilei de 4 august 2014, se va sluji Privegherea în cinstea Sfântului, iar a doua zi vor fi oficiate Taina Sfântului Maslu, Acatistul și Sfânta Liturghie.

În seara zilei de 5 august vor începe slujbele dedicate hramului la Mănăstirea „Schimbarea la Față” – de pe Muntele Ceahlău, la Mănăstirea Sihla și la Schitul Icoana al Mănăstirii Neamț. În ziua de 7 august, sărbătorile sfinților nemțeni se vor încheia la Mănăstirea Sihăstria, unde se află o catedrală închinată Sfintei Teodora, și la Mănăstirea Sihla, în apropierea căreia a viețuit Sfânta din Carpați. Sărbătorile sfinților nemțeni au fost instituite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Pe data de 4 august 2005, la slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ioan Iacob, Preafericirea Sa a sfințit Paraclisul „Sfântul Vasile cel Mare”, al Bisericii „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț”, aflat în incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Neamț.

La acest popas duhovnicesc al sărbătorii Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, Patriarhul României a spus: „Aceste sărbători ale sfinților nemțeni, și anume Sfântul Ioan Iacob, Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt (deoarece biserica de pe Ceahlău este închinată și marelui voievod), formează un buchet duhovnicesc, un triptic de sărbători în Postul Adormirii Maicii Domnului. Ele au o semnificație deosebită pentru că Sfinții Ioan de la Neamț și Teodora de la Sihla au avut o legătură strânsă cu taina Schimbării la Față a Mântuitorului. Ei s-au învrednicit să cunoască bucuria Taborului în sufletele lor, în inimile lor, încă din timpul vieții acesteia pământești”. Tradiția sărbătorilor sfinților nemțeni a fost continuată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care slujește în fiecare an Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, la seminarul Mănăstirii Neamț, pe Muntele Ceahlău și la Mănăstirea Sihăstria.

Comentarii Facebook


Știri recente