Pelerini români din Germania la mănăstirile din Ardeal și Moldova

Centrul mitropolitan de pelerinaje „Sf. Killian” al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului a organizat în perioada 14-20 august un pelerinaj la mănăstirile din Transilvania și nordul Moldovei. Pelerinii, ghidați de părintele protosinghel Ghelasie Păcurar de la Würzburg, au avut bucuria de a fi însoțiți pe toată durata călătoriei de ÎPS Mitropolit Serafim, alături de care au participat slujbe de rugăciune și mai cu seamă la Sfintele Liturghii, precizat Dumitru Popoiu.

Pelerinajul a început la mănăstirea Râmeți din județul Alba, veche vatră monahală întemeiată de Sfântul ierarh Ghelasie în secolul al XIV-lea. După slujba privegherii și împărtășirea cu Sfintele Taine la Liturghia de la marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, grupul de pelerini a vizitat noua mănăstire din Dumbrava-Alba, toți rămânând adânc impresionați de opera filantropică a obștii conduse de părintele Arhimandrit Vasile Crișan, care îngrijește o casă de copii și un azil de bătrâni, oferind zilnic hrană la mai bine de patru sute de suflete. După ce s-au rugat la mormântul părintelui Ioan de la Mănăstirea Recea, pelerinii s-au bucurat de căldura duhovnicească a părintelui stareț Ghelasie Țepeș și a obștii Mănăstirii Sfântul Dimitrie cel Nou din Sighișoara, alături de care s-au înălțat în duh la Sfânta Liturghie a sărbătorii Martirilor Brâncoveni, iar apoi au participat alături de ceilalți credincioși la agapa frățească, tradiție înrădăcinată a acestei comunități monahale. Pelerinajul a continuat la mănăstirile din județul Neamț, unde închinarea la Sfintele Moaște ale sfinților asceți și cântarea troparului Adormirii Maicii Domnului s-a împletit cu lecția de istorie trăită pe viu, în lăcașurile de la Bistrița, Agapia, Văratec, Neamț, Secu și Sihăstria.

Programul „Burse pentru copiii săraci din Moldova”

Întâlnirea dintre oameni este o altă definiție a pelerinajului, iar aceasta a culminat cu bucuria de a cunoaște o parte dintre cei 120 de copii, mulți cu rezultate excelente la învățătură, din două județe greu încercate, incluși în programul „Burse pentru copiii săraci din Moldova” organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Ajutorul financiar în valoare de 25 de Euro lunar acordați fiecărui copil din donații ale credincioșilor români din Germania este administrat în județul Botoșani de părintele Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și părintele Marius Ciobanu, preot la spitalul de copii din Botoșani, iar în Negrești, județul Vaslui de către doamna Doinița Mihai, directoarea Școlii Gimnaziale „Mihai David” și părintele Ioan Cucu de la parohia „Pogorârea Sfântului Duh”. Cei implicați în acest proiect au grijă ca ajutorul să ajungă acolo unde trebuie, bursierii primind bonuri valorice, cu care își pot cumpăra cele necesare. Pelerinii au înțeles practic sensul cuvintelor părintelui Steinhardt, „Dăruind vei dobândi” și „nu se știe cine dă și cine primește” atunci când se află în comuniune întru Hristos cu aproapele, apoi și-au continuat călătoria cu speranța că puterea exemplului bun va mări numărul copiilor incluși în program, precum și valoarea ajutorului acordat.

Ospitalitate și căldură românească

În seara de sâmbătă călătorii au fost găzduiți de viețuitorii Mănăstirii Putna și s-au închinat la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Sfânta Liturghie duminicală din 18 august, săvârșită de un sobor de 10 diaconi și 12 preoți, împreună cu părintele arhimandrit Melchisedec, starețul obștii și ÎPS Mitropolit Serafim a adunat o mulțime numeroasă de credincioși, hrăniți duhovnicește și trupește de obștea mănăstirii, asemenea mulțimilor săturate de Domnul cu cele cinci pâini și cei doi pești, evocate în pericopa rânduită să se citească la Sfânta Slujbă (Mt. 14,14-22).

Farmecul bisericilor și mănăstirilor românești, concurând frumusețea naturii, a încântat pelerinii care s-au bucurat vizitând lăcașurile de la Sucevița, Moldovița, Bârsana și Săpânța. Aici, în sufletul Maramureșului, pelerinii însoțiți de ÎPS Mitropolit Serafim au fost întâmpinați de un mare sobor de preoți și credincioși, iar căldura sufletească a creștinilor din nordul țării a făcut să treacă neobservată arșița verii. La Nicula, credincioșii veniți din Germania s-au putut închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Pelerinajul s-a încheiat în Alba Iulia, cu o rugăciune săvârșită în Catedrala Reîntregirii și o vizită în cetatea Marii Uniri.

Fiecare dintre participanții la acest itinerariu duhovnicesc este de acum înainte un „hagiu” al locurilor sfinte românești și poartă în suflet încredințarea că ospitalitatea românească și bogăția duhovnicească a lăcașurilor sfinte de la noi nu sunt cu nimic mai prejos decât cele întâlnite la locurile îndătinate pentru pelerinaj în întregul spațiu Ortodox.

Centrul de pelerinaje „Sf. Kilian” și Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei va organiza în fiecare vară un pelerinaj la mănăstirile din țară, pentru a promova în rândul celor aflați departe de casă dragostea de neam, precum și pentru a face cunoscut acestora comorile duhovnicești din țara natală.

Comentarii Facebook


Știri recente