Pelerini pe urmele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș

Zeci de credincioși bănățeni au mers, zilele trecute, în pelerinaj pe urmele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei și ocrotitorul Banatului. Aceștia au pornit pe jos, la orele dimineții, de la Mănăstirea Timișeni-Șag, parcurgând, în rugăciune și cântări religioase, peste 50 km, până la Mănăstirea Partoș, locul unde Sfântul Iosif s-a retras, petrecând ultimii trei ani din viață. Acest pelerinaj, cu un profund rol latreutic și, totodată, anamnetic, reiterează, în mod simbolic, drumul pe care l-a parcurs Sfântul Mitropolit Iosif în 1653, din cetatea Timișoarei până la Mănăstirea Partoșului, după cum ne-a precizat Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, este a doua ediție în care se îndeplinește acest pelerinaj. A fost un pelerinaj al credinței, speranței și al dragostei față de Dumnezeu și față de sfântul ocrotitor, care oblăduiește de multă vreme Țara Banatului și biserica din acest colț de țară. A fost un pelerinaj împlinit de oameni cu suflet mare, care au găsit la Partoș o casă pentru sufletul lor. Aceștia au considerat să parcurgă pe jos acest drum, pe care Sfântul Iosif la făcut când s-a retras din scaunul mitropolitan al Timișoarei pentru a se așeza aici, la Mănăstirea Partoș, unde a trăit ultimile clipe ale desăvârșirii sale, a menționat părintele Varlaam Almăjanu.

Pelerinii au fost întâmpinați, la intrarea în satul Partoș, de către un număr mare de credincioși ai parohiei, dar și de către părintele Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, și părintele stareț Varlaam Almăjanu. De aici, mulțimea pelerinilor și credincioșilor au mers, cântând troparul sfântului, până în biserica mare a mănăstirii, unde s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru deosebita osteneală a pelerinilor.

După cuvântul rostit de părintele stareț, toți pelerinii au primit, în semn de apreciere și recunoștință, medalia omagială Sfântul Iosif cel Nou.

În Mitropolia Banatului, 2016 este Anul omagial al Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, întrucât se împlinesc 360 de ani de la mutarea sa la Arhiereul cel Veșnic și 60 de ani de la canonizare.

Comentarii Facebook


Știri recente