Pelerini din Muntenegru în Episcopia Caransebeşului

Un grup de pelerini din Muntenegru, Episcopia de Budimlja–Nikšić, Patriarhia Serbiei, au fost prezenţi joi, 14 iulie 2016, la Caransebeş.

Aceştia au fost întâmpinaţi la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de către părintele arhim. Casian Ruşeţ, secretar eparhial. Părintele arhimandrit le-a transmis oaspeţilor din Muntenegru cuvântul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în semn de preţuire şi frăţietate faţă de Preasfinţitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, şi întreaga eparhie pe care o păstoreşte.

Părintele secretar le-a vorbit pelerinilor şi despre Catedrala episcopală din Caransebeş, un monument religios de mare importanţă pentru municipiul Caransebeş, dar şi pentru întreaga Eparhie a Banatului Montan. A fost vizitat apoi şi Centrul Eparhial. Credincioşii de la Nikšić au primit, cu ocazia vizitei la Caransebeş, mai multe daruri din partea Preasfinţitului Episcop Lucian.

Bucuria acestei vizite a fost mare întrucât există o legătură de frăţietate între Episcopia Caransebeşului şi Episcopia de Budimlja–Nikšić şi de fiecare dată când ne întâlnim ne aducem aminte de vizitele celor două delegaţii din cele două eparhii făcute în ultimii ani. Ne bucurăm de asemenea că în pelerinajul lor prin locurile binecuvântate din România, credincioşii muntenegreni şi-au adus aminte şi de cetatea Caransebeşului şi de trăirile minunate pe care delegaţiile celor două eparhii în frunte cu episcopii lor le-au simţit în vizitele oficiale. Nădăjduim că şi pe viitor legătura noastră frăţească întărită de mărturisirea noastră ortodoxă comună să rămână una desăvârşită şi sfântă, a subliniat părintele secretar Casian Ruşeţ.

***

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi la invitaţia Preasfinţitului Părinte Ioanichie, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a efectuat o vizită frăţească în Muntenegru, în luna septembrie a anului 2014. La praznicul Naşterii Maicii Domnului după calendarul iulian, chiriarhul Eparhiei Caransebeşului a condus o delegaţie care a dus spre închinare, în Episcopia Budimlja–Nikšić, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra.

Un an mai târziu şi Preasfinţitul Părinte Ioanichie a participat la o serie de manifestări spiritual-culturale în Episcopia Caransebeşului în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, 2015. Cu această ocazie Ierarhul din Muntenegru a adus şi un fragment din moaştele Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca de la Mănăstirea Kosijerevo.

Comentarii Facebook


Știri recente