Pelerinajul tradițional de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, la București

În ajunul Praznicului Împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă 12 aprilie, pe străzile din centrul Bucureștilor a avut loc tradiționalul Pelerinaj de Florii la care au participat ierarhi, preoți, monahi și monahii, precum și un impresionant număr de credincioși, informează Ziarul Lumina. Pelerinii au parcurs drumul de la Mănăstirea Radu Vodă până la Catedrala patriarhală din București, unde au fost binecuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a sfințit icoana Sărbătorii Floriilor și a rostit cuvântul de învățătură „Pelerinajul de Florii, înaintare spre Înviere”.

Mii de credincioși care au venit nu au fost descurajați de vremea răcoroasă ce a îmbrăcat ca o haină de toamnă tot Bucureștiul sâmbătă. Și-au adus aminte și au participat cu fidelitate la un eveniment care anunță an de an, în chip văzut, bucuria biruinței lui Hristos asupra morții, preînchipuită la începutul Săptămânii Sfintelor Pătimiri, de învierea lui Lazăr care a fost mort timp de patru zile. Pelerinajul de anul acesta a început la Mănăstirea Radu Vodă, după Vecernia praznicului și rânduiala binecuvântării stâlpărilor. Procesiunea a fost formată din Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, sute de preoți și diaconi din protopopiatele Bucureștilor și din județul Ilfov, elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul”, monahi și monahii, precum și numeroși credincioși. Slujitorii au purtat pe un postament special o icoană mare a Intrării Domnului în Ierusalim împodobită cu flori, iar toți participanții la pelerinaj au primit ramuri binecuvântate de salcie și finic. De la Mănăstirea Radu Vodă pelerinii au mers pe bulevardele: Mărășești, Dimitrie Cantemir; și pe străzile Bibescu Vodă și Șerban Vodă, până la Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, paraclis patriarhal, unde a avut loc prima oprire. Aici a fost oficiată o ectenie, iar Preasfințitul Varsanufie a rostit condacul al II-lea al Acatistului Intrării Domnului în Ierusalim. S-a mers în continuare pe străzile: Principatele Unite, Ienăchiță Văcărescu și Sfânta Ecaterina. Următoarea oprire a fost la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, unde pelernii au fost întâmpinați de cadrele didactice și studenții facultății. A fost rostită o ectenie cu cereri speciale pentru membrii corpului didactic și studenții teologi, iar după rostirea condacului al XI-lea din Acatistul praznicului, procesiunea s-a deplasat pe strada Bibescu Vodă și aleea Dealul Patriarhiei spre Catedrala patriarhală. Pe tot parcursul pelerinajului, Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii Radu Vodă și corul elevilor seminariști au cântat Troparul Floriilor, imnul „Cu noi este Dumnezeu…”, Axionul „Cuvine-se cu adevărat…” și alte cântări specifice acestei perioade.

Credincioșii au fost întâmpinați la finalul pelerinajului, pe esplanada Catedralei patriarhale, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și un sobor de slujitori de la catedrală. Soborul de slujitori a rostit o ectenie cu cereri de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate. Cei prezenți s-au rugat ca mulțumirea să fie primită ca o „tămâie binemirositoare”, dar și pentru ca Biserica și țara noastră să fie izbăvite de „răutatea vrăjmașilor celor văzuți și nevăzuți”. Patriarhul nostru a rostit rugăciunea de sfințire a icoanei Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim purtată în pelerinaj, pe care a stropit-o cu apă sfințită de trei ori. În continuare, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a rostit o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor, cerând de la Dumnezeu puterea de a ne împărtăși fără de osândă de bucuria Sfintelor Paști.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul de învățătură intitulat „Pelerinajul spre Florii, înaintare spre Înviere”. De asemenea, Prefericirea Sa a mulțumit celor implicați în realizarea acestui pelerinaj, Permanenței Consiliului Național Bisericesc, Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, iar credincioșilor prezenți le-a dăruit în semn de binecuvântare și prețuire iconițe cu Intrarea Domnului în Ierusalim.

Comentarii Facebook


Știri recente