Pelerinajul nu este un simplu itinerariu: Nouă citate ale Patriarhului Daniel

Pelerinajul este înțeles superficial uneori chiar și de cei care-l practică. Patriarhul Daniel a explicat, cu diferite ocazii, profunzimea acestui „act liturgic, misionar și social”. Redăm o selecție de nouă citate lămuritoare din predicile și cuvântările Preafericirii Sale:


1. Pelerinajul din anul acesta la moaștele sfinților poate fi un moment de înnoire duhovnicească, de vindecare sufletească și trupească pentru toți. »


2. Pelerinajul este un eveniment spiritual pentru cei care participă la el cu credință, evlavie și dragoste de Dumnezeu și de Biserică. »


3. Într-un loc de pelerinaj găsim nu numai ceea ce oferă locul, adică sfânta biserică, sfintele moaște și sfintele slujbe, ci și ceea ce aduc cu ei pelerinii fiecare în parte și toți laolaltă, și anume evlavia lor, râvna lor, răbdarea lor, cumințenia lor, felul lor de a fi și de a se întâlni cu Dumnezeu și cu oameni diferiți, care nu s-au cunoscut între ei niciodată până acum. »


4. Pelerinajul este călătorie fizică și spirituală. »


5. Pelerinajul este o dorință tainică a înaintării noastre duhovnicești spre Împărăția Cerurilor. »


6. Pelerinajul nu este un simplu itinerariu, ci este un act liturgic, misionar și social. Este un act misionar pentru că împărtășim lumii bucuria credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat. Este un act social, duhovnicesc, pentru că adună în comuniune și oferă speranță oamenilor într-o lume din ce în ce mai lipsită de ideal, de pace și bucurie. »


7. Pelerinajul constituie o comuniune în procesiune, o adunare în mișcare, simbol la Bisericii în misiune, care prin rugăciune și cântare, cheamă binecuvântarea lui Dumnezeu asupra întregului oraș sau loc de pelerinaj. »


8. Pelerinajul la moaștele sfinților este un prilej înălțător de sporire a comuniunii și bucuriei creștine, în duhul dragostei frățești și al creșterii duhovnicești în evlavie și sfințenie. »


9. Pentru fiecare creștin, pelerinajul la moaștele sfinților constituie un prinos de cinstire adus lucrării harului lui Dumnezeu în oameni și o mare binecuvântare pentru a spori în viața duhovnicească. »


Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente