Pelerinaje speciale în Sâmbăta lui Lazăr, la Locurile Sfinte

În Sâmbăta lui Lazăr, ieri, 11 aprilie 2009, au avut loc două procesiuni la Locurile Sfinte, la care au participat pelerini veniți din întreg spațiu panortodox, precum și localnici creștini ortodocși.

Prima procesiune a avut loc în Betania (localitatea modernă el-Azariah), locul în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos l-a înviat pe prietenul Său Lazăr, cel mort de patru zile. Această procesiune a început foarte de dimineață, prin traversarea orașului încă adormit. La casa Mariei și Martei, unde este o biserică bizantină construită în secolul al IV-lea, s-a săvârșit Sfânta Liturghie. Apoi, întreaga procesiune s-a deplasat, pe o distanță de aproximativ 2 km, la mormântul lui Lazăr, identificat cu o grotă săpată adânc în pământ și greu accesibilă; acest loc era cunoscut încă din secolul al IV -lea de pelerinii creștini care vizitau Locurile Sfinte. Pelerinajul s-a încheiat prin închinarea în acest loc. Tradiția procesiunii din Betania în sâmbăta lui Lazăr este foarte veche, fiind consemnată de pelerina Egeria, care spune că în sâmbăta care precede Duminica Floriilor, ‘la ceasul al șaptelea, toți merg la Lazario, adică la Betania, care se află cam la două mile de cetate [Ierusalim]’ (Itinerario Egeriae, 29, 3-5).

A doua procesiune a plecat din Betfaghe, pe Muntele Măslinilor, de la biserica construită pe locul în care tradiția creștină amintește că Mântuitorul a încălecat pe mânzul asinei și de unde, urmat de ucenicii Săi, a plecat spre Ierusalim. La această procesiune a participat și Sanctitatea Sa Theophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina, alături de alți arhierei din Frăția Sfântului Mormânt. Convoiul de arhierei, preoți, călugări, maici și credincioși, numărând aproximativ 2000 de persoane, purtând ramuri de finic, a urmat pașii Mântuitorului, de la Betfaghe la Ierusalim, în cea mai lungă și mai frumoasă procesiune ortodoxă la Locurile Sfinte din timpul anului.

La aceste procesiuni a participat și un grup de credincioși români, organizat și condus de viețuitorii Reprezentanței Patriarhiei Române din Ierusalim.

Ilie Chișcari

Corespondent BASILICA la Ierusalim

Comentarii Facebook


Știri recente