Pelerinaje cu sfinte moaște în țară

Moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena de la Catedrala patriarhală din București vor fi purtate în zilele de 30, 31 august și 1 septembrie într-un pelerinaj în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Fetești, județul Ialomița. Sâmbătă și duminică, credincioșii din Parohia Cotu-Vameș, județul Neamț, vor avea ocazia să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, care vor fi aduse în pelerinaj în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului de la Mănăstirea Radu Vodă din București, după cum informează Ziarul Lumina.

Sfintele moaște vor fi aduse spre bucuria și sporirea evlaviei credincioșilor din cele două eparhii ale țării cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena de la Catedrala patriarhală vor ajunge în orașul Fetești vineri, 30 august, la ora 16:00. Cinstitele odoare vor fi întâmpinate de către preoții și credincioșii din orașul ialomițean la Monumentul Eroilor din Parcul Mare din Fetești. După o slujbă de mulțumire va urma procesiunea cu sfintele moaște la Biserica „Sfânta Treime”, la biserica Parohiei Fetești Gară I și la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Coloniști din Fetești. La Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, racla cu cinstitele odoare va fi întâmpinată în pridvorul lăcașului de Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, împreună cu preoți și diaconi, oficiindu-se cu această ocazie și o slujbă de Te Deum. După slujbă, racla va fi așezată în interiorul unui baldachin pentru a fi cinstită de credincioșii ialomițeni. Duminică, 1 septembrie, Sfânta Liturghie va fi săvârșită la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de Preasfințitul Episcop Vincențiu, înconjurat de un sobor de slujitori, din care va face parte și părintele Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Este dorința credincioșilor care se poate observa mai ales la marile sărbători, la hramuri, la sfințiri de biserici, să aibă binecuvântarea sfinților aleși ai lui Dumnezeu. De aceea se poate observa că în ultima perioadă, atunci când a fost posibil, atât din interiorul țării, de acolo unde se păstrează moaștele unor sfinți de multă vreme, dar și din afara granițelor, atunci când au fost aduse moaștele unor sfinți, credincioșii români au arătat o evlavie deosebită. În acest context al întăririi comuniunii credincioșilor din eparhii diferite, dar și pentru sporirea evlaviei și a credinței acestora, moaștele unor sfinți vor fi duse în pelerinaj. Urmează ca până la sfârșitul anului și în alte locuri să mai fie astfel de pelerinaje, pentru că toate acestea ne arată că Biserica noastră trăiește sub binecuvântarea lui Dumnezeu și a sfinților și noi trebuie să privim permanent la modelele pe care sfinții ni le oferă”, a spus arhim. Timotei Aioanei.

Binecuvântare și sfințire în parohia nemțeană Cotu-Vameș

Racla cu părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina de la Mănăstirea Radu Vodă din București vor fi duse în pelerinaj în Parohia Cotu-Vameș din județul Neamț, sâmbătă, 31 august. Sfintele odoare vor ajunge la noua biserică parohială la ora 17:00, când vor fi întâmpinate de preoți și credincioși. După oficierea unei slujbe de mulțumire și a Acatistului Sfântului Nectarie, racla va fi așezată la închinare pentru credincioși. În continuare se va oficia slujba Vecerniei. Duminică, 1 septembrie, vor avea loc slujba de târnosire a bisericii Parohiei Cotu-Vameș, cu hramurile „Buna Vestire” și „Înălțarea Domnului”, și Sfânta Liturghie, care vor fi oficiate de un sobor de arhierei format din Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Noua biserică din Cotu-Vameș a fost ridicată între anii 1993 și 2013.

Comentarii Facebook


Știri recente