Cei aproape 25 de copii care au realizat expozitia de icoane pe sticla de la biserica Sf. Pantelimon – Foisorul de Foc din Bucuresti, intitulata „Ateneu branovenesc – Milostenia ca jertfa de sine”, participa, sambata, 31 mai 2014, la un pelerinaj de rugăciune consacrat Anului comemorativ 2014 al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, organizat la manastirile Curtea de Arges, Horezu, Bistrita si Dintr-un lemn, după cum informează http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.ro/
Cu ocazia pelerinajului va fi lansata cartea parintelui Teleanu Bogdan-Aurel intitulata „Sfantul Voda Brancoveanu” care contine piesa de teatru cu acelasi nume si o minutiosa documentare privind evolutia teatrului religios in Romania, dar si un minunat CD cu inregistrarea scenetei in interpretarea trupei de teatru ATENEUL SFANTULUI PANTELIMON, difuzata in premiera pe postul Radio TRINITAS al Patriarhiei Romane in data de 5 mai 2014 in cadrul emisiunii „Bucuria povestilor”.
Copiii vor fi însoțiti in pelerinaj de parintele Teleanu Bogdan-Aurel, preot slujitor la biserica Sf. Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti, si de doamna profesoara Anamirela Anghel, artist plastic, coordonatorii proiectului „Ateneu branovenesc – Milostenia ca jertfa de sine”
Pelerinajul, care va marca incheierea expozitiei de icoane pe sticla de la biserica Sf. Pantelimon-Foisorul de Foc intitulata „Ateneu Brancovenesc – Milostenia ca jertfa de sine” se realizeaza cu sprijinul Agentiei de pelerinaj a Patriarhiei Romane BASILICA TRAVEL si al Asociatiei „Lumina Sfantului Andrei”.
Precizam ca acest proiect care cuprinde expozitie, pelerinaj, lansari de carte si CD a fost inscris in concursul „Sfanta Euharistie – lumina vietii crestine” desfasurat in acest an sub egida Patriarhiei Romane. Pentru a intelege ce a insemnat organizarea expozitiei de icoane pentru cei aproape 25 de copii de la biserica Sf. Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti, prezentam scurte impresii ale acestora culese cu ocazia vernisajului:
1. MARIA-EMILIA ANGHEL, 14 ani (CLIPE DE NEUITAT): Atelierul de pictură… o experiență extraordinară. Mi-a deschis apetitul către pictura pe sticlă și, mai ales, mi-a deschis inima spre Dumnezeu. Sentimentul de a zugrăvi însuși chipul unui sfânt sau chiar al lui Dumnezeu este de nedescris. De fiecare dată când punem mâna pe pensulă îmi năvălea în suflet o bucurie și o căldură care mă învăluiau pe tot parcursul orei de pictură. Într-adevăr, Dumnezeu ne veghea pe toți, ajutându-ne să pictăm icoane minunate. Faptul că părintele Bogdan a invitat preoți și de la alte parohii pentru a ne vorbi ne-a fost de mare folos nouă, copiilor. Astfel, am putut afla lucruri noi despre viețile sfinților căror chipuri le pictam și mai ales despre Sfinții Martiri Brâncoveni cărora li s-a dedicat acest an. Doamna profesoară a fost, de asemenea, cea mai blândă și specială profesoară pe care am avut-o vreodată. A pus suflet în fiecare icoană, ca totul să iasă perfect. Și acum, văzând ce a ieșit, îmi dau seama cu adevărat câtă muncă și răbdare e necesară. Țin să le mulțumesc tuturor celor care ne-au îndrumat în cadrul acestui curs de pictură.
2. ION ANGHEL, 11 ani: Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că ne-a dat și nouă, unor copii, posibilitatea de a-L slăvi în fața altor oameni. Noi nu știm nici teologie, ca să îi învățăm pe alții, și nici nu avem posibilitatea să le vorbim oamenilor ce simțim și cum îl iubim noi pe Dumnezeu. Însă, Mântuitorul Hristos știind toate acestea și iubindu-ne foarte mult ne-a îngăduit să ne deschidem sufletele într-un mod care ni se potrivește: pictura de icoane. Îi mulțumesc mamei mele, care ne-a învățat cum să pictăm și că a fost atât de răbdătoare și bună cu noi. Îi mulțumesc părintelui Bogdan care a fost întotdeauna alături de noi și a organizat acest atelier minunat. Le mulțumesc celorlalți preoți care au venit și ne-au vorbit, de la care am învățat multe lucruri despre Dumnezeu și sfinți, despre Biserică și despre pictura sfintelor icoane. Mulțumesc mai presus de toate din nou lui Dumnezeu, Care ne-a strâns și ne-a unit pe toți în Biserica Lui, apropiindu-ne unii de alții pentru ca, în continuare, să ne apropiem mai mult de El.
3. CONSTANTIN MARIA TEODORA (Impresii): Cercul de pictură la care am participat, condus de părintele Bogdan, m-a ajutat să devin o persoană mai bună și mai înțeleaptă și mai apropiată duhovnicește de Biserică. Părintele ne-a ajutat cu toate sfaturile necesare, doamna profesoară de asemenea cu toate explicațiile de care am avut nevoie și cu materiale. Am pictat cu multă dragoste și pasiune.
4. VLAD ALINA: Mi-a plăcut foarte mult să particip la atelierul de pictură și de asemenea mi-a plăcut și tema acestui atelier și anume „Milostenia ca jertfă de sine”.
5. BARBU ANDREI: Impresia mea despre acest atelier de pictură este una bună. Am avut șansa de a ne apropia de Biserică și Dumnezeu, de a cunoaște întâmplările sfinților. Întâmplările le auzeam de la diferiți preoți de la diferite biserici din București. Este o mare bucurie de a picta chipurile sfinților. Este interesant și plăcut de a picta o icoană și, spre, să pictez mai departe la atelierul nostru de pictură cu doamna profesoară și cu părintele Bogdan.
6. OPREA VINTILĂ ANDREI: La acest minunat curs de pictură mi-a plăcut tehnica de a picta pe sticlă. În timp ce pictam simțeam cum acel sfânt pictat vine și mă ajută să îl reprezint pe icoană.
7. OPREA VINTILĂ IRINA: Mie la cursul de pictură mi-a plăcut felul cum preda doamna de pictură și modelele de icoane. A fost un prilej de a lega prietenii noi. Atunci când pictam mă gândeam la sfântul din icoană.
8. RUXANDRA GRIGORIU: Mie mi-a plăcut foarte mult orele de pictură. La aceste ore mi-am dat seama că oricât de urât aș picta, dacă crezi în Dumnezeu, Mântuitorul Hristos te va ajuta. Important nu este să ne uiți la cum ai pictat, ci să pictezi din toată inima!
9. TĂNASE CONSTANTIN NICOLAE: În opinia mea, atelierul de pictură ne-a ajutat să ne apropiem de Dumnezeu, dar și de Biserică. Am cunoscut persoane noi, cum ar fi doamna profesoară, care ne-a ajutat pe toți să ne terminăm icoanele. O experiență minunată!
10. TĂNASE LAURENȚIU: Cercul de pictură a fost al doilea la care am participat și am văzut că, odată cu trecerea timpului și cu exercițiu icoanele devin din ce în ce mai strălucitoare, mai frumoase. Eu personal am rămas uimit și profund impresionat de munca depusă de copii, chiar dacă erau mici, gândurile și intențiile lor erau să facă icoane cât mai frumoase. Aș vrea să mai particip la alte cercuri de pictură deoarece mi se par cele mai interesante și cele cu un rezultat foarte frumos.
11. IRIMIA ANDREEA: Mi-a făcut plăcere să particip și la al doilea atelier de pictură închinat Sfinților Martiri Brâncoveni. Cel mai mult mi-a plăcut că în fiecare duminică am avut preoți oaspeți din alte parohii care ne-au îmbogățit cunoștințele despre sfinți. Doamna profesoară en explica cu răbdare ce aveam de făcut și cu ajutorul dânsei și al lui Dumnezeu am realizat, cred eu, niște icoane frumoase.
12. IRIMIA CĂTĂLIN: Sunt bucuros că am participat și a doua oară la „cercul de pictură” fiindcă am acumulat mai multă experiență. Doamna profesoară ne-a ajutat foarte mult în legătură cu icoanele și de fiecare dată când greșeam ea venea și ne corecta.
13. NICOLAE R. ELENA: Cercul de pictură din cadrul Parohiei Sfântul Pantelimon a fost un prilej de bucurie pentru copiii de toate vârstele. Aici am cunoscut persoane noi, care ne-au împărtășit puțin din experiența lor. Din arta de a picta am realizat că ceea ce pictez mă definește. Pentru mine, atelierul de pictură a fost o experiență nouă, unde clipele plăcute s-au îmbinat cu armonia culorilor, dându-mi satisfacție sufletească. De aici am învățat că pentru a ajunge unde ți-ai propus ai nevoie de trudă, răbdare și, nu în ultimul rând, credință.
14. MIRTREA ANDREEA NATALIA: Pentru mine atelierul de pictură a fost cea mai bună șansă să-mi exersez talentul la pictură. Doamna profesoară mi-a dat mai multă încredere în mine, m-a încurajat și m-a susținut. Materialele au fost de bună calitate și m-am descurcat ușor cu ele. Sunt foarte bucuroasă că am beneficiat de un loc la atelierul de pictură. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ajutor și preoților de biserica Sfântul Pantelimon pentru răbdare.
15. PETREA DUMITRU: Acest al doilea cerc de pictură mi s-a părut frumos, interesant și foarte practic. Aproape fiecare participat la cerc a pictat câte două icoane diferite. Altă impresie plăcută a fost făcută de numărul destul de mare de copii de diferite vârste.