Pelerinaj şi acţiune social-caritativă la Mânăstirea Mărcuş, din Episcopia Covasnei şi Harghitei

Situată într-o poieniţă, pe locul unei vechi vetre monahale din secolul al XVII-lea, începând cu anul 1950, în Episcopia Covasnei şi Harghitei, a început să ia fiinţă Mânăstirea Mărcuş, cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfinţii Români”, având ca şi ctitor pe Monahia Suzana Comşa, prima stareţă a acestei mânăstiri, care a reuşit să ridice acolo, biserica, un paraclis şi câteva chilii.

Din păcate, la fel ca şi altă dată de-a lungul istoriei, mânăstirea respectivă a fost distrusă, de data aceasta de către regimul comunist ateu, dar potrivit unor previziuni, tot cineva din neamul primei stareţe, Maica Serafima Comşa, nepoata acesteia, a pornit la rectitorirea Mânăstirii Mărcuş în anul 1991, pe când nu avea decât 23 de ani. Sub purtarea sa de grijă au fost zidite biserica, un altar de vară şi un corp de chilii, reînnodându-se astfel firul rugăciunii şi al vieţuirii monahale în aceste locuri.

Dar lucrul prin care se remarcă în mod deosebit astăzi această mânăstire este faptul că începând din anul 2001 funcţionează aici prima casă familială din România înălţată pe lângă o mânăstire ortodoxă de maici.

Astfel, maicile de la mânăstirea Mărcuş (doar 4 la număr), au preluat 13 fetiţe orfane pentru a le asigura condiţii optime de creştere şi educaţie, după toate principiile psiho-pedagogice, dar şi duhovniceşti, într-un climat moral sănătos, care să le ferească de urmările nefaste ale abandonului familial. Fetiţele au fost aduse la mânăstire de pe vremea când aveau doar 2-3 luni, iar astăzi, cea mai mare dintre ele, pe nume Alexandra, este în clasa a V-a.

Prin grija maicilor, fetele merg la şcoala generală din sat şi învaţă foarte bine, iar pe timp de iarnă, când mijloacele de transport nu au acces în zonă, au fost şi dăţi când a trebuit să meargă pe jos aproximativ 4 kilometri. Ca rod al talentului personal şi al muncii educative care le-a fost adresată, a fost şi faptul că în vară corul fetelor a participat la Bucureşti la un concurs naţional de muzică uşoară, unde au câştigat locul I, din juriu făcând parte şi renumita soprană Felicia Filip. Iar în prezent ele se pregătesc pentru a participa la un festival de colinde şi cântece patriotice, care va avea loc tot în Bucureşti, la Biblioteca Naţională.

Pentru a sprijini în mod concret mânăstirea în activitatea ei culturală, materială şi spiritual-educativă, îndreptată asupra acestor fetiţe, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, prin iniţiativa şi implicarea directă a Părintelui Secretar Eparhial Visarion Tuderici, la Parohiile Micherechi şi Giula, dar şi în alte localităţi din România (Beiuş, Oradea, Sălaj), a fost organizată vreme de mai multe săptămâni o colectă de alimente neperisabile, îmbrăcăminte şi jucării, în urma căreia au fost adunate mai multe produse, dintre care menţionăm câteva sute de kilograme de alimente, 2 saci de jucării, 23 de saci de haine, 6 pachete de rechizite şcolare şi alte obiecte, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Pentru transportarea şi împărţirea lor s-a format un grup de 12 persoane, din Ungaria şi România, condus de Părintele Visarion Tuderici, din care a făcut parte şi Domnul Bertholt Netea, Viceprimarul Micherechiului, care au mers la Mânăstirea Mărcuş sâmbătă, 22 noiembrie 2014. Produsele au fost transportate cu o autodubă din Uileacul de Beiuş şi au ajuns cu bine la destinaţie, unde pelerinii au fost întâmpinaţi de fetiţe şi de maici cu multă bucurie. După ce s-au cunoscut reciproc, pelerinii şi gazdele lor au gustat şi din atmosfera specială a Sfintelor Sărbători care se apropie, cântând împreună colinde.

Porniţi la drum dis-de dimineaţă, după ce şi-au îndeplinit misiunea, care le-a adus multă satisfacţie sufletească, în calea lor de întoarcere spre casă, pelerinii din Ungaria au mai făcut popas la câteva obiective istorice şi spirituale, ca de pildă Mânăstirile Recea, din judeţul Mureş şi Buneşti, din judeţul Braşov, dar şi la cetatea Rupea, aflată tot în judeţul Braşov.

Astfel, tinerii pelerini din Ungaria şi România au dovedit încă o dată că atunci când este vorba de grija şi dragostea pentru aproapele şi mai ales pentru cei mai mici dintre noi care aparent s-au născut în această lume într-o situaţie defavorabilă, nici o osteneală nu este prea mare, iar distanţele pot fi depăşite, cu multă râvnă şi bucurie, care rămâne în suflete ca un adevărat balsam pentru toţi cei care doresc să se implice în astfel de iniţiative.

Comentarii Facebook


Știri recente