Pelerinaj la Sf. Parascheva: Orice atingere a lui Dumnezeu înseamnă viață, spune PS Nichifor

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a explicat duminică simbolistica gestului făcut de Hristos înainte de a-l învia pe fiul văduvei din Nain: s-a atins de sicriu, faptă interzisă de cutuma iudaică. Dar „orice atingere a lui Dumnezeu înseamnă viață”, a spus ierarhul.

„De aceea ne atingem de moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfinților, iubiți credincioși. Pentru că sufletul lor, care a lucrat cu credință cele ale lui Dumnezeu, într-atât s-au unit cu Dumnezeu, încât ni se împărtășește – prin atingerea de moaștele lor – Harul lui Dumnezeu. Întâlnirea cu Dumnezeu înseamnă viață, înseamnă vindecare, înseamnă sens și rost în viața noastră. Domnul s-a atins atunci de sicriul celui mort și l-a înviat.”

„Noi ne atingem de sicriile moaștelor ca să înviem sufletele noastre din mormântul necredinței, din preamulta legătura noastră cu lumea aceasta”, a mai afirmat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Să înțelegem că plinătatea vieții abia ne așteaptă, și este mult mai mult decât tot ceea ce râvnim și tot ceea ce ne acaparează în grijile și în spaimele noastre din această viață. Oricât de paradoxal ar părea, în nedreptățile și crizele din această viață Dumnezeu lucrează mântuirea omului și se descoperă omului”, a continuat ierarhul.

PS Nichifor Botoșăneanul a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași duminică, 9 octombrie 2022, în a doua zi a Pelerinajului la Sf. Parascheva de la Iași. Foto: Doxolgia.ro / Oana Nechifor

„Dumnezeu lucrează în istorie până la sfârșitul ei și în orice clipă a acestui timp istoric, în care omul își va îndrepta inima spre Dumnezeu va putea să-L cunoască, va putea să se împărtășească de Dumnezeu. De aceea, în fața morții, noi purtăm mărturia pe care o rostim la Crez, și anume: aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Această așteptare, iubiți credincioși, nu înseamnă doar credința că va fi învierea morților, nu doar credem că vom învia, ci înseamnă o pregătire. Nu-i o așteptare pasivă, ci o așteptare care presupune o pregătire pentru acest eveniment.”

În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotesit  duhovnic pe preotul Alexandru Stan, iar la final, Arhimandritul Dosoftei Șcheul a mulțumit credincioșilor și pelerinilor pentru prezența la Sfânta Liturghie și și-a exprimat nădejdea ca sărbătoarea Sfintei Parascheva să umple inimile tuturor de bucurie și binecuvântare.

PS Nichifor Botoșăneanul a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași duminică, 9 octombrie 2022, în a doua zi a Pelerinajului la Sf. Parascheva de la Iași. Foto: Doxolgia.ro / Oana Nechifor

Mii de credincioși care au sosit la Iași în această perioadă de sărbătoare și care așteaptă la rând să se închine la baldachinul unde Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost așezată alături de Sfântul Paisie Velicicovschi, precum și numeroși ieșeni care au venit să participe la slujba de duminică, s-au unit în rugăciune la Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic „Chivotul”, precum și de Corul „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane.

În prima zi de pelerinaj, peste 45.000 de persoane au trecut pe la baldachinul unde sunt puse spre închinare moaștele Sfintei Cuv. Parascheva și a Sf. Cuvios Paisie de la Neamț, unul dintre sfinții isihaști care ocrotește Anul comemorativ 2022 în Patriarhia Română.

Raclele vor rămâne afară până sâmbătă, pe 15 octombrie. Dacă fluxul de pelerini va fi mare, perioada de închinare ar putea fi prelungită până când numărul credincioșilor va fi suficient pentru a putea fi gestionat în interiorul catedralei.

Reamintim că în această perioadă de sărbătoare, toate slujbele de la Iași vor fi transmise LIVE și pe rețelele de socializare Doxologia.ro.

Pentru galeria foto de la liturghia de duminică, 9 octombrie 2022, la Catedrala din Iași, click aici.

Foto credit: Doxologia.ro / Oana Nechifor

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente