Pelerinaj la moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu și resfințirea bisericii de la Potlogi

Luni, 9 iunie 2014, în prezența și sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, în ziua prăznuirii Preasfintei Treimi, s-au desfășurat, la Potlogi, ceremoniile liturgice legate de începutul pelerinajului național cu moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, ocazie cu care a fost resfințită și biserica Parohiei Potlogi, recent restaurată, ctitorie a Sfântului Voievod Martir, la care au participat peste 7.000 de credincioși veniți din sudul Eparhiei noastre, din eparhiile învecinate și din țară, precum și autorități naționale și locale, ori personalități ale vieții culturale naționale. Evenimentul a debutat, dis-de-dimineață, cu venirea Înaltpreasfinției Sale și a miilor de credincioși, dar și cu oficierea slujbei utreniei, după care a fost săvârșită slujba de resfințire a bisericii, de către Înaltul Ierarh, alături de un mare sobor de preoți și diaconi, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Sfintele moaște au fost aduse, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în procesiune solemnă, de la Biserica „Sfântul Gheorghe-Nou” din București, de către o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, care a transmis mesajul patriarhal.

După aceea, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat în curtea bisericii, moment în care a început și închinarea pelerinilor la sfintele moaște.

În cuvântul său de învățătură, după ce a vorbit despre semnificația duhovnicească a sărbătorii Preasfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a evidențiat faptul că Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu este cel care a rămas în istoria neamului nostru drept un mare și pilduitor voievod creștin, iubitor de spiritualitate ortodoxă și cultură românească, protector al Bisericii noastre străbune, și unul din cei mai importanți ctitori de locașuri sfinte de la noi din țară. Între sfinții neamului românesc, Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu strălucește ca un exemplu deplin de fidelitate și atașament față de Ortodoxia românească, un autentic model de om politic creștin, care a știut, fără șovăială, să mărturisească, cu viața sa, adevărul credinței creștine și iubirea de neam și țară. De aceea, el este un simbol al mărturisirii jertfelnice a credinței, un reper mereu valabil de curaj și de afirmare a demnității noastre creștine și românești, un semn că oricât de mari ar fi vitregiile vremurilor, tăria credinței, demnitatea și curajul biruiesc întotdeauna forțele întunericului.

Cu acest prilej, pentru a cinsti exemplul spiritual și cultural pe care Sf. Voievod Martir ni-l oferă peste timp, Înaltpreasfinția Sa a lansat, în mod oficial, două volume, pe care Arhiepiscopia Târgoviștei le-a tipărit pentru acest eveniment, și anume o broșură misionară, intitulată Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, și a o carte de rugăciuni, care să însoțească și să inspire rugăciunea și aprofundarea duhovnicească a pelerinilor.

Înaltpreasfinția Sa a oferit, apoi, rangul de iconom stavrofor celor doi preoți ai Parohiei Potlogi, care s-au ostenit pentru restaurarea bisericii parohiale, P.C. Pr. Marian Șerban și P.C. Pr. Eugen Brebenel. Iar, domnului primar al Comunei Potlogi, Nicolae Catrina, i-a fost acordată Diploma mitropolitană de recunoștință pentru sprijinul acordat restaurării sfântului locaș și derulării acestui eveniment spiritual. De asemenea, domnului Prof. univ. dr. Nicolae Sava, pictor expert, ostenitor la restaurarea sfântului locaș, i-a fost acordată distincția Crucea Valahă.

După încheierea sfintei slujbe, a continuat închinarea pelerinilor până seara, când racla cu sfintele moaște, însoțită de către delegația patriarhală, s-a reîntors la București.

Acest eveniment duhovnicesc face parte din suita de manifestări dedicate celor trei sute de ani de la jertfa martirică a Sfinților Brâncoveni și reprezintă un prilej de a ne aduce aminte de valoarea extraordinară a credinței în viața înaintașilor noștri și a noastră, de atașamentul față de Ortodoxia strămoșească și de aportul spiritual, cultural, diplomatic, artistic și comunitar, deosebit al Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu în istoria noastră bisericească și națională.

Comentarii Facebook


Știri recente