Pelerinaj la Mănăstirea Feredeu

Încă din ziua de ajun a sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, sute de credincioși, mai ales din Podgoria Aradului, și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Feredeu din Arhiepiscopia Aradului, Prot. Lipova. În Paraclisul Înălțării Sfintei Cruci, s-a oficiat Slujba de Priveghere, după care preoții și credincioșii au purces la Drumul Crucii, o tradiție mai nouă la această Sfântă Mănăstire, cu popasuri la cele 14 cruci așezate la o anumită distanță, și care, prin icoanele așezate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota.

În ziua praznicului, obștea monahală, în frunte cu Părintele arhimandrit Ilarion Tăucean, starețul mănăstirii, soborul preoților și diaconilor slujitori și mulțimea de pelerini au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului sosit, ca în fiecare an, pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească, potrivit episcopiaaradului.ro.

Cu acest prilej, chiriarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre însemnătatea acestui praznic.

La momentul rânduit, slujba Sfintei Liturghii a fost înfrumusețată prin hirotonia întru ierodiacon a monahului Macarie (Mihai) Deleu, viețuitor al Mănăstirii Hodoș-Bodrog.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, pelerinii au avut ocazia să participe la Taina Sfântului Maslu, nu înainte ca părintele stareț arhim. Ilarion Tăucean să mulțumească Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, în numele viețuitorilor mănăstirii și al soborului preoților slujitori, pentru prezența în mijlocul pelerinilor veniți din toate colțurile țării.

Ca în fiecare an, pelerinajele tradiționale pe meleagurile Mănăstirii Feredeu încep cu 23 aprilie, de ziua Sfântului Gheorghe, continuă în Vinerea din Săptămâna Luminată, apoi de Sfânta Mărie Mare (15 august) și culminează cu pelerinajul din 14 septembrie, Ziua Crucii.

Comentarii Facebook


Știri recente