Pelerinaj la Crucea-monument de pe muntele Mic

În acest an, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, se va organiza pentru a IX-a oară pelerinajul la Crucea-monument de pe muntele Mic, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea, Darius Herea. Sute de credincioși sunt așteptați și de această dată pentru a cinsti memoria eroilor bănățeni, în amintirea cărora este înălțată crucea de pe munte.

Evenimentul, organizat de Episcopia Caransebeșului și inițiat de către Preasfințitul Episcop Lucian în anul 2006, va debuta sâmbătă, 14 septembrie, la orele 8.30, când se va pleca în procesiune din centrul stațiunii montane spre crucea de mari dimensiuni. Într-un foișor amenajat la baza cruci, începând cu ora 09.30 se va oficia Sf. Liturghie arhierească de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi.

La ora 12.00 se va oficia o slujbă de pomenire în memoria eroilor bănățeni, după care se vor depune coroane la temelia crucii. Și de această dată, vor fi prezenți un batalion de ostași de la Brigada de 18 Infanterie Banat, care vor participa atât la procesiune, la momentul religios, precum și la defilarea gărzii de onoare, în încheierea evenimentului. De asemenea va avea loc lansarea cărții aniversare „10 ani de la refacerea monumentului eroilor bănățeni de pe Muntele Mic”.

„Pentru creștini, pelerinajul are frumoase înțelesuri spirituale, fiind deopotrivă o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El, osteneală sau asceză, dar și pocăința spre iertarea păcatelor. Stațiunea «Muntele Mic» a luat ființă în anul 1935, iar în iulie 1936 a fost inaugurat monumentul eroilor bănățeni din lupta pentru reîntregire, sau Crucea de pe Muntele Mic. Tot pe Muntele Mic, din anul 1940 funcționează un schit de călugări aflat sub ocrotirea Sfântului Proroc Ilie. Pentru că Muntele Mic este un loc cu rezonanțe spirituale puternice, aflându-se în vecinătatea Muntelui Sfânt al strămoșilor noștri geto-daci, pentru că de aproape 80 de ani aici se află un locaș de rugăciune neîncetată și un monument ce amintește de eroii cauzei naționale a românilor, suntem nu doar îndreptățiți, ci și îndatorați să exprimăm rugăciunea noastră către Dumnezeu într-o asemenea așezare. Anul acesta este un eveniment aparte, deoarece se împlinesc 10 ani de la refacerea Crucii-monument al eroilor bănățeni ai neamului. Pentru slava lui Dumnezeu și pentru bucuria duhovnicească a închinătorilor, la pelerinajul nostru vor participa și câțiva ierarhi din Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Român. Urmând o frumoasă tradiție, începută în urmă cu patru ani, la pelerinaj vor participa și se vor ruga împreună cu noi și ostașii Brigăzii 18 Infanterie Banat. Crucea de pe Muntele Mic este monument al credinței, al cinstirii înaintașilor eroi, dar și monument de spiritualitate românească. De aceea Biserica și Oastea și-au dat mâna într-o împreună sărbătoare. Împreună vom cinsti crucea cea purtătoare de biruință, vom înălța rugăciuni și vor fi aduse onoruri militare eroilor bănățeni jertfiți pentru libertatea și demnitatea noastră”, a subliniat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Crucea metalică de pe Muntele Mic este una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii cruci devenise stringent necesară, deoarece vechea cruce din lemn, ridicată cu 70 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de inițiativă, la 1 februarie 2002, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit modalități și răspunderi pentru refacerea crucii-monument. În 14 septembrie 2004 a fost inaugurat noul monument, cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, și a PS Laurențiu, Episcopul Caransebeșului, actualul Mitropolit al Ardealului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…