Pelerinaj în ziua Sf. Mc. Pantelimon la Băile Olănești

În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, sâmbătă, 27 iulie 2013, în stațiunea Băile Olănești din judeșul Vâlcea a fost mare sărbătoare. Bisericuța lui Horea, din satul Albac, strămutată în orașul Băile Olănești și-a serbat Patronul spiritual – Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, potrivit arhiram.ro.

Sute de credincioși au venit în stațiunea vâlceană pentru a participa la Sfânta Liturghie și la pelerinajul cu Icoana Sfântului Mare Mucenic Pantelimon prin stațiune până la biserică.

După Sfânta Liturghie a fost prezentat un program artistic de către Ansamblul folcloric din Albac, cu participarea părintelui Doru Gheaja. În încheiere, Părintele paroh Emilian Groșenoiu a mulțumit tuturor celor care au răspuns invitației de a participa la hramul bisericuței lui Horea, și a apreciat faptul că parteneriatul dintre cele două parohii înfrățite Băile Olănești și Albac continuă an de an cu mai multă responsabilitate și statornicie.

La acest deosebit eveniment religios-cultural din viața parohiei Băile Olănești au luat parte Primarul Stațiunii Olănești, oficialități locale, preoți, turiști din stațiune și credincioși din parohiile Albac și Horea din Munții Apuseni. La final, după tradiția creștină, a avut loc agapa frățească la care s-au ospătat peste 1000 de oameni.

Biserica lui Horea din Albac, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare MucenicPantelimon”,a fost clădită în anul 1746,din evlavia creștină și prin contribuția țăranilor români din satul Albac, Munții Apuseni.

În această biserică a ascultat Horea cuvântările călugărului revoluționar Sofronie de la Cioara și a luat parte cu toți cei din Albac, Abrud, Zarand, Câmpenii, Bobâlna, Zlatna, Roșia etc, în revoluția condusă de Sofronie între anii 1744-1761 pentru libertatea religioasă a Românilor Ortodocși din Transilvania. Lupta a continuat-o Horea, conducătorul revoluției din octombrie 1784.

În curgerea anilor, înmulțindu-se poporul, s-a zidit din piatră o altă biserică din Albac, iar aceasta a fost mutată în satul Florica de lângă orașul Pitești, în anul 1907. Dreptcredincioșii din împrejurimi au denumit-o Biserica lui Horea, pentru că în ea s-a rugat Horea pentru libertatea poporului ardelean.

În anul 1954, a fost cercetată de Patriarhul Justinian și Episcopul Iosif al Râmnicului și Argeșului și găsind-o fără întrebuințare și spre ruinare, au hotărât mutarea ei aici, în Băile Olănești, unde a fost reclădită din temelie, împodobită cu pictură nouă și înzestrată cu sfinte odoare, cu cheltuiala Sfintei Patriarhii, sfințindu-se la 6 octombrie 1958.

În anul 1996, cu prilejul aniversării a 250 de ani de atestare documentară a „Bisericuței din Albac”, s-a resfințit de către Preasfințitul Episcop Gherasim, astăzi Arhiepiscop al Râmnicului, în urma lucrărilor de consolidare, conservare și restaurare generală a monumentului, lucrări înfăptuite prin strădania preotului paroh Emilian Groșenoiu și a Consiliului și Comitetului parohial, și prin bunăvoința Ministerului Cultelor, a enoriașilor și credincioșilor veniți la odihnă și tratament pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu și oblăduite de Maica Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente