Pelerinaj în Suedia, pe urmele Sfinților Nordului

Joi, 21 mai a.c., de Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, la invitația Preacuviosului Părinte Stareț Dorotei Forsner și cu acordul Preasfințitului Dositei Motika, Episcopul sârbilor din Marea Britanie și Scandinavia, Preasfințitul Macarie Drăgoi, Episcopul românilor din Europa de Nord, a slujit Dumnezeiasca Liturghie în Mănăstirea ortodoxă suedeză „Sfânta Treime” din localitatea Bredared. Cu acest prilej, moaștele Sfintei Cuvioase Ana de Novgorod au fost strămutate, pentru o vreme, din Parohia Ortodoxă Suedeză „Sfinta Cuvioasă Ana de Novgorod” din orașul Eskilstuna, în chinovia din Bredared, unde viețuiesc monahi suedezi convertiți la Ortodoxie.

După agapa frățească din incinta mănăstirii, Preasfințitul Părinte Macarie, împreună cu Părintele Stareț Dorotei și cu preoții și credincioșii români din mai multe orașe din Suedia, au organizat un pelerinaj în localitatea Husaby, în estul provinciei Gothland, la fântâna unde în anul 1008, Regele Olav Skötkonung, Regina Estrid, copiii și slujitorii lor au fost botezați de Sfântul Ierarh Sigfrid (+1045), numit și Luminătorul Suediei. La această fântână care poartă din vechime numele de „Fântâna Sfântului Sigfrid”, loc de primenire duhovnicească pentru numeroșii pelerini de odinioară, Preasfințitul Părinte Macarie a săvârșit Slujba sfințirii apei și i-a binecuvântat prin stropire cu aghiazmă pe toți participanții la acest pelerinaj.

La 300 de metri de „Fântâna Sfântului Sigfrid” se află o străveche biserică din piatră din secolul XII, construită pe locul alteia mai vechi, din lemn, din secolul XI. În fața bisericii se păstreză mormântul Regelui Viking Olav și al Reginei Estrid, părinții Sfintei Ana de Novgorod, care, alături de frații ei, la botezul săvârșit de Sfântul Sigfrid în Husaby, a primit numele de Irina (Ingegerd). Nu avea împliniți 20 de ani când s-a căsătorit cu Iaroslav cel Înțelept, Principele Novgorodului, cu care a avut zece copii: șapte băieți și trei fete. După moartea soțului ei, a devenit monahie, primind numele de Ana. A trecut la cele veșnice la 10 februarie 1050, iar pentru sfințenia vieții ei și pentru minunile săvârșite prin ea, Biserica Ortodoxă a trecut-o în rândul sfinților, împreună cu unul dintre fiii ei, Vladimir, ctitorul catedralei din Novgorod.

Sursa: Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente