Pelerinaj: Icoana Maicii Domnului Axion Estin cinstită de românii din Spania

O copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Axion Estin din Sfântul Munte Athos se află din Duminica Ortodoxiei la Catedrala Ortodoxă Română din Madrid. Icoana va rămâne la catedrală până în Duminica Sfintei Cruci, după care va fi dusă în mai multe parohii din cuprinsul eparhiei.

Înaintea cinstitei icoane s-au făcut rugăciuni speciale pentru pacea a toată lumea și izbăvirea de cutremure, notează Episcopia Spaniei și Portugaliei.

Vineri, Episcopul Timotei a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala din Madrid și a explicat semnificația denumirii acestei icoane. Ierarhul a spus că Maica Domnului „s-a făcut vrednică de cinstire datorită smereniei sale”.

„Smerindu-se și ascultând și primind cuvântul lui Dumnezeu s-a făcut vrednică să primească în pântecele ei pe Hristos Domnul, făcându-se astfel rai pentru ea, dar și pentru noi; Maica Domnului mijlocește pentru noi ca să fim și noi vrednici să stăm în fața lui Hristos, cerându-ne mântuirea”.

Icoana Maicii Domnului „Axion Estin” se află la Mănăstirea Protaton din Sfântul Munte Athos.

De această icoană este legată o minune săvârșită în anul 980 când cântarea „Ceea ce ești mai cinstită…” a fost completată cu fraza „Cuvine-se cu adevărat…” cântată de un înger în fața icoanei Maicii Domnului.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei

 

Comentarii Facebook


Știri recente