Un pelerinaj de vară a avut loc, în perioada 22-24 iulie la mănăstirea românească Mono din provincia canadiană Ontario. Cu acest prilej a fost adusă, de pe Insula Hawaii (SUA), Maicii Domnului „Gherontissa” („Ivirița”).
Au participat pelerini ortodocși veniți din numeroase zone ale Canadei: Montreal, Ottawa, Gatineau, Toronto, Mississauga, Hamilton, Kichener, London, Windsor, Manitoba.
Programul liturgic de sâmbătă a inclus Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu, oficiate la noul altar de vară.
„Avem în mijlocul nostru icoana Maicii Domnului din Hawaii bine-cunoscută nouă, tuturor. Ea o reprezintă pe cea care este ocrotitoare Bisericii și Maica noastră, a tuturor”, a spus Episcopul Canadei.
„Prin ea, prin mirul care izvorăște din ea, putem percepe semnul vizibil al lucrării invizibile a harului lui Dumnezeu. Icoanele sunt o prezență a lui Hristos, a Maicii Domnului și a sfinților în mijlocul nostru, în mijlocul Bisericii și lumii în care trăim. Ele sunt întărire și semn tuturor celor care cer ajutor de la Dumnezeu și de la sfinții Săi.”
„Dacă ne uităm în Sfintele Evanghelii, vom observa ca textele care vorbesc despre Maica Domnului sunt puține, dar reprezentative. Discretă, Maica Domnului ținea în inima sa cuvintele despre Fiul Său. Ea este un model de ascultare”, a continuat ierarhul.
„De aceea, Biserica a rânduit citirea pericopei evanghelice în care se vorbește despre Marta și Maria. Ea nu face referință directă la Maica Domnului, ci la modelul de ascultare pe care cealaltă Marie îl oferă, asemeni Maicii Domnului, și pe care noi trebuie să-l urmăm ca Biserică a celor care ascultă cuvântul lui Dumnezeu”, a mai spus Preasfințitul Părinte Ioan Casian.
Alături de Preasfințitul Părinte Ioan Casian au slujit Protos. Corneliu Andrasco, Ierom. Policarp, egumenul Mănăstirii Mono, Părintele Protopop Viorel Țencaliuc, Părintele Nektarios Yangston, Părintele Profesor Dumitru Gavrilă, Părintele Profesor Dragoș Giulea, Părintele Eugen Revencu, Părintele Lucian Azoiței, Părintele Toderiță Călin și Părintele Emanuel Țencaliuc.
Răspunsurile la strană au fost date de Protopsaltul Andrei Ghebaru, membru al Grupului bizantin „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București.
După agapa frățească a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, la care s-a adăugat soborului, ca slujitor, Părintele Iskander Younes.
Programul a continuat în a doua parte a zilei cu o procesiune a icoanelor Maicii Domnului pe proprietatea mănăstirii și cu citirea Psaltirii și Acatistul sfintelor icoane. S-a adăugat cu această ocazie, ca slujitor, Părintele Vladimir Malchenko de la biserica rusă „Sf. Treime” din Toronto (ROCCOR).
Icoana a fost prezentă și în zilele de duminică și luni la mănăstire.
Originalul Icoanei Maicii Domnului „Gherontissa” („Stareța”) se găsește la Mănăstirea Pantocrator din Sf. Munte Athos și este cinstită în ziua de 2 decembrie.
Cinstirea icoanei „Gherontissa” este unul din hramurile Mănăstirii Mono. Celelalte două hramuri sunt „Înălțarea Sfintei Cruci” (15 septembrie) și „Sfântul Efrem cel Nou” (5 mai).
Foto credit: Facebook / Episcopia Ortodoxă Română a Canadei
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews