Pelerinaj cu moaștele Sfinților Constantin și Elena

Racla cu cinstitele moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena de la Catedrala patriarhală va fi dusă, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 7-9 septembrie, într-un pelerinaj în Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cu ocazia sărbătoririi a 240 de ani de la prima atestare documentară a parohiei ortodoxe române din Micherechi, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Cinstitele odoare vor fi însoțite în pelerinajul în Ungaria de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și de părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă din București. „Sâmbătă seara, sfintele moaște vor fi întâmpinate mai întâi la Catedrala din Gyula a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, unde va fi săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia. Duminică, de praznicul Nașterii Maicii Domnului, racla cu sfintele odoare va fi dusă în procesiune la biserica parohiei ortodoxe române din Micherechi, care aniversează 240 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului va fi proclamată în cadrul Sfintei Liturghii ca al doilea hram al bisericii parohiei ortodoxe din Micherechi, alături de sărbătoarea Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Răspunsurile liturgice vot fi cântate de Grupul psaltic Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei”, a spus Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, pentru TRINITAS TV. Pentru ca și credincioșii ortodocși români din alte parohii să aibă posibilitatea de a se închina la sfintele moaște, duminică seara, la ora 17:00, racla cu cinstitele odoare va fi dusă la biserica parohiei ortodoxe române din Chitighaz, iar luni, 9 septembrie, sfintele moaște vor ajunge la capela așezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta.

Marți, sfintele odoare vor pleca spre România. „După ce moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena au mai fost duse în câteva pelerinaje prin țară, ele părăsesc acum granițele țării pentru a întări comuniunea între credincioșii ortodocși care viețuiesc, lucrează și se află în momentul de față în Ungaria. Pelerinajul cuprinde câteva slujbe la parohii importante din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, arătând grija pe care Biserica Ortodoxă Română o are față de fiii ei duhovnicești, dar și dorința acestora de a fi în comuniune, în rugăciune și în preajma sfinților. Pelerinajul este un lucru plin de semnificație pentru că ne așezăm sub binecuvântarea și rugăciunile Sfinților Împărați Constantin și Elena, omagiați anul acesta de Biserica Ortodoxă Română. Acest moment special are loc în apropierea evenimentelor dedicate Sfinților Împărați care vor avea loc și în Biserica Ortodoxă Sârbă, precum și a celor care au avut loc de curând la Roma, la Milano, la Constantinopol și în alte locuri din lumea ortodoxă”, ne-a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente