Pelerinaj cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou în Sectorul 3: Ne ajută să ne purtăm crucea, spune PS Timotei Prahoveanul

Pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, continuă sâmbătă și duminică în Protoieriile Sector 3, respectiv Sector 4 București.

Sfântul vine pentru a ajuta pe toți credincioșii să ducă crucea până la capăt, așa cum a dus-o el, cu multă smerenie și evlavie”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care conduce delegația ce însoțește moaștele.

Alături de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din delegație mai fac parte Părintele Costel Burlacu, vicar eparhial, Părintele Florin Nectarie Busuioc, protopopul Sectorului 3 al Capitalei, și diac. Andrei Duță.

Sâmbătă dimineață, procesiunea cu moaștele sfântului a început la Mănăstirea Stravropoleos din Centrul Vechi al Capitalei.

Popas la „Cetatea Crucii”

Pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Dimtirie cel Nou ajunge sâmbătă, 13 aprilie 2024, în Protoieria Sector 3 Capitală. Prima oprire a avut loc la Mănăstirea Stavropoleos din Centrul Vechi al Bucureștilor. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„În această zi a procesiunii cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie prin cetatea Bucureștilor, întâiul popas îl facem în Cetatea Crucii, pentru că Stavropoleos înseamnă «cetate sau oraș al crucii», fiind compus din cele două cuvinte stavros și poleos”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Și cred că în acești 300 de ani pe care Stavropoleos îi va împlini în curând, toți cei care au trecut pragul acestui sfânt locaș au dorit să-și răstignească propriul eu și să fie mai aproape de Dumnezeu. Nu în mod întâmplător ne aflăm în ultima zi a Săptămânii Sfintei Cruci, iar popasul din Cetatea Crucii este plin de semnificații, întrucât este ca o înainte-prăznuire a sărbătoririi celor 300 de ani.”

Ierarhul a făcut referire la istoria mănăstirii din inima Bucureștilor și a asemănat cu un chivot biserica acesteia, ctitorită de Ieromonahul Ioanichie din Epir, Grecia, cu trei secole în urmă.

Moaștele revin la biserica în care au stat 5 ani

Următorul popas a fost tot în Centrul Vechi al Capitalei, la Biserica „Sf. Dumitru” – Poștă.

Pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Dimtirie cel Nou continuă sâmbătă, 13 aprilie 2024, în Protoieria Sector 3 Capitală. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a amintit că moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou au stat timp de cinci ani în această biserică, după ce Sf. Mitropolit Grigorie Dascălul a început lucrările de restaurare a Catedralei Mitropolitane din București.

„În anul 1839, în Vinerea Luminată, o impresionantă procesiune de aici până pe dealul Podgorenilor l-a însoțit pe Sfântul Cuv. Dimitrie, care a fost reașezat în cea de întâi biserică a Țării Românești”, a amintit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„În apropierea bisericii în curtea căreia ne aflăm, a funcționat o vreme o clădire administrativă a Mitropoliei Ungrovlahiei. Aici se țineau ședințele sinodale și aici poposeau ierarhii din Muntenia”, a mai spus ierarhul.

Moaștele Sf. Dimtirie cel Nou au poposit sâmbătă, 13 aprilie 2024, și la Biserica „Sf. Dumitru” – Poștă, unde au fost păstrate, timp de 5 ani, la finele sec. al XIX-lea. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Îi mulțumim Sfântului Cuvios Dimitrie că a revenit în locul în care a stat, așa cum spuneați, mai bine de cinci ani, și unde este și pictat și unde, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh, vom avea un veșmânt al său în iulie. Îi mulțumim Părintelui Patriarh pentru că ne-a inclus pe lista bisericilor care l-au primit (pe Sf. Cuv. Dimitrie în pelerinaj)”, a spus Părintele Paroh Mihai Gojgar.

În continuare, moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au fost duse în comunități unde nu au mai poposit înainte. Următoarea oprire a avut loc la Parohia Mihai Bravu.

Oprire la Parohia Mihai Bravu

Una din opririle de pe traseul pelerinajului istoric cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou de sâmbătă, 13 aprilie 2024, a fost Parohia Mihai Bravu din Sect. 3 al Capitalei. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Popasul Cuviosului Ocrotitor al Cetății Bucureștilor în această zonă se face pentru prima dată în aceste parohii pe care le vom vedea astăzi”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Ele nu au fost niciodată binecuvântate de moaștele sfântului care ocrotește Cetatea Bucureștilor. Ne rugăm ca Sfântul Cuvios Dimitrie să răsplătească dragostea dumneavoastră, a acestor tineri și copii care au venit în număr mare pentru a-l întâmpina.”

„Mă fac purtătorul bucuriei și simțămintelor care ne însoțesc astăzi împreună cu Sfântul Cuvios Părinte Dimitrie, care se face astăzi împreună-pelerin cu noi”, a spus Părintele Paroh Bogdan Matei.

„Vă mulțumim, Preasfințite Părinte, pentru faptul că v-ați făcut astăzi împreună-pelerin cu Sfântul Cuvios Părinte Dimitrie și că ne-ați bucurat cu prezența dumneavoastră aici și prin cuvintele pe care ni le-ați rostit.”

Sf. Dimitrie cel Nou ne ajută să ne purtăm crucea

La Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” – Dristor, moaștele sfântului au făcut un popas mai lung, pentru a le permite numeroșilor credincioși să se închine.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit că, până în urmă cu câteva decenii, această zonă a orașului abia începea să se dezvolte.

„Când moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie au ajuns în cetatea Bucureștilor, locul acesta nu era atât de animat, nu erau atât de mulți credincioși, nu existau biserici aici sau, dacă existau biserici ale unor locuitori din preajma Bucureștilor, nu aveau o asemenea frumusețe”, a spus ierarhul.

„Dar iată că Dumnezeu a rânduit ca, peste ani, orașul extinzându-se, să fie zidite, ctitorite biserici întru slava numelui Său și întru ocrotirea celor bine-plăcuți Lui.”

Părintele episcop vicar a amintit că 13 aprilie, data de desfășurare a pelerinajului prin Protoieria Sectorului 3, echivalează cu 13 ale lunii Nisan din calendarul iudaic, dată la care a fost răstignit Hristos.

Sf. Dimitrie cel Nou vine „pentru a ajuta pe toți credincioșii să ducă crucea până la capăt”, a spus PS Timotei Prahoveanul sâmbătă, 13 aprilie 2024, la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” – Dristor din Sect. 3 al Capitalei, care a primit pentru aproximativ o oră moaștele Sf. Dimitrie cel Nou. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Astăzi este ultima zi a Săptămânii Sfintei Cruci, o perioadă care ne îndeamnă și pe noi la aducere aminte și la trăire pe măsură pentru ceea ce s-a întâmplat atunci în Ierusalim și pentru mântuirea noastră”, a subliniat Preasfinția Sa.

Ierarhul a relatat că, în cuprinsul actualei parohii, cu decenii în urmă, trăiau bulgari, iar venirea sfântului în această comunitate trimite la legătura sa cu poporul bulgar.

„Vine în acest loc și pentru a binecuvânta comunitatea de bulgari din această zonă, dar și pentru a ajuta pe toți credincioșii să ducă crucea până la capăt, așa cum a dus-o el, cu multă smerenie și evlavie”, a spus Preasfinția Sa.

„Prietenia cu sfinții durează o veșnicie”

„Țin să îi mulțumesc Sfântului că a ales să vină în mijlocul nostru. Prietenia cu sfinții este singura prietenie care durează în veșnicie, singura prietenie neinteresată, singura prietenie în care te adresezi de la inimă la inimă fără ascunziș”, a spus Părintele Paroh Florin Nectarie Busuioc, care este și Protopopul Sectorului 3 al Capitalei.

Părintele protopop i-a mulțumit părintelui patriarh pentru organizarea pelerinajului, părintelui episcop vicar pentru sfaturi și rugăciuni, clericilor din protoierie și credincioșilor, despre a căror iubire a spus că l-a atras pe sfânt să poposească în parohie.

„Prietenia cu sfinții este singura prietenie care durează în veșnicie”, a spus Pr. Florin Nectarie Busuioc, Protopopul Sectorului 3 Capitală, sâmbătă, 13 aprilie 2024, în cursul pelerinajului istoric cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou în Protoieria Sector 3. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Pelerinajul cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou în Protoieria Sector 3 din Capitală continuă sâmbătă după amiază cu popas la Parohia „Sf. Mercurie” (unde moaștele stau până la 14:45), apoi, cu opriri scurte, la parohiile „Înălțarea Sf. Cruci” – Titan, „Sfinții Români”, „Sf. Antonie cel Mare” – Titan, „Adormirea Maicii Domnului” – Titan și „Soborul Maicii Domnului”.

Pelerinajul de sâmbătă se încheie la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” – Titan, unde, de la ora 16:30, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul va oficia Taina Sf. Maslu.


Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, este organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost înscris în Calendarul Ortodox, cu pomenire în data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, când la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un program liturgic deosebit și o procesiune cu moaștele sfântului.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente