PE | Webinar privind Impactul Covid-19 asupra Bisericilor. Problemele ridicate de Pr. George Vâlcu

Un seminar online pe tema impactului Covid-19 asupra Bisericilor a fost organizat miercuri, 24 iunie 2020, de Grupul de lucru al Partidului Popular European (EPP) privind Dialogul intercultural și religios.

În cadrul webinar-ului au fost reprezentate cele trei confesiuni creștine majore din Europa: romano-catolică, protestantă și ortodoxă.

György Hölvényi, membru în Parlamentul European (PE), co-președinte al Grupului de lucru al EPP privind Dialogul intercultural și religios, a deschis evenimentul de miercuri. El a subliniat atât impactul uriaș al pandemiei asupra vieții comunităților religioase cât și contribuția lor semnificativă la depășirea crizei.

Părintele George Vâlcu a vorbit din partea Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU).

Problemele ridicate de Pr. George Vâlcu

Pr. George Vâlcu, Secretarul General al CROCEU, a făcut referire la diversele restricții impuse de statele europene comunităților religioase. El a ridicat întrebări privind proporționalitatea acestor măsuri, sfera lor de aplicare, precum și natura lor discriminatorie în raport cu alți actori sociali.

„Cum anume determină statul care activități sunt esențiale pentru societate și care nu? Are statul autoritatea de a decide asupra acestei chestiuni pentru toți cetățenii săi? Și, atunci când statul decide că religia nu este esențială pentru viața cuiva, nu cumva statul devine organ al unei abordări seculariste asupra vieții și societății în detrimentul uneia religioase? Nu aceasta este exact versiunea opusă a pericolului de care secularismul însuși declară că vrea să ne protejeze, adică acordarea altcuiva a dreptului meu de a decide ce să cred?”, a întrebat Pr. George Vâlcu.

În prezentarea sa, Secretarul CROCEU a subliniat atitudinea prudentă și responsabilă pe care Biserica a arătat-o în tot acest timp.

Totodată, Părintele Vâlcu a solicitat o reevaluare serioasă a situației epidemiologice, urmărind atingerea unui echilibru optim între limitarea prejudiciului produs de virus și vătămarea cauzată de măsurile destinate să-l oprească. El a semnalat că acest lucru trebuie făcut ținând cont de perspectiva creștină, care subliniază valoarea unică și neprețuită a fiecărei vieți omenești, de la concepție până la moarte.

Vezi mai multe în prezentarea integrală disponibilă în limba engleză.

La seminarul online au susținut prezentări din partea Comisiei Conferințelor Episcopale Romano-Catolice din Uniunea Europeană (COMECE) – Pr. Manuel Barrios Prieto și din partea Conferinței Bisericilor Europene (CEC) – Dr. Jørgen Skov Sørensen.

Află mai multe detalii pe site-ul oficial al Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene.


Pr. George Vâlcu este Secretar General CROCEU, Secretarul Reprezentanţei Patriarhiei Române pe lângă Instituţiile Europene și parohul comunității românești din Antwerpen, Belgia.

Foto credit: Basilica.ro


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente