Pe sfinţii români să îi avem modele de păstrare a credinţei: Episcopul Ieronim la hramul Mănăstirii Popeşti Leordeni (VIDEO)

„Pe sfinţii români să îi avem modele de viaţă, modele de păstrare a credinţei strămoşeşti, dar şi a unităţii noastre”, a îndemnat episcopul vicar patriarhal pe credincioşii prezenţi duminică la hramul mănăstirii ctitorită de Patriarhul Teoctist.

Ierarhul a remarcat că „este o datorie şi pentru noi să le vedem credinţa şi să le urmăm faptele. Este o datorie şi pentru noi să ne iubim Biserica, să ne iubim neamul”.

Mănăstirea „Duminica Sfinţilor Români” a fost ridicată între anii 2003 și 2006 şi are ca patroni spirituali Duminica Sfinţilor Români şi Cuviosul Teoctist. 

De asemenea, în cuvântul său, ierarhul a vorbit celor prezenţi despre sfinţii care s-au ostenit și s-au desăvârșit pe teritoriul ţării noastre. El a oferit exemple de mari români care au dobândit cununa sfinţeniei şi a adus aminte de canonizările pe care Biserica Ortodoxă Română le-a declarat de-a lungul timpului.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat parastasul pentru Patriarhul Teoctist, ctitorul așezământului monahal.

Credincioșii au primit  din partea mănăstirii peste 600 de Biblii, dar și pachete cu hrană caldă.

Mănăstirea Sfinţilor Români

Sfântul locaș a fost conceput, prin arhitectură, pictură și sculptură interioară și exterioară, în stilul și frumusețea bisericilor brân­covenești.

La demisol este amenajat un paraclis, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. Edificiul este împodobit cu elemente cioplite artistic în piatră: capiteluri, coloane, ancadramente și 3 brâie, după modelul celor brâncovenești, unele recuperate de la bisericile demolate din București și refolosite la dorința Patriarhului Teoctist.

Peretele de vest are în registrul de sus un mozaic care înfățișează icoana „Duminicii Sfinților Români”, Mântuitorul Iisus Hristos în centru și mlădițele – chipuri de sfinți români în medalion.

Din pisania bisericii aflăm că pe lângă vrednicul patriarh, a ctitorit locașul de cult și „bunul credincios Alexandru Constantin din București”.

În cadrul lăcaşului de cult se află o raclă cu fragmente din moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfinților Ierarhi Ambrozie și Dionisie ai Mediolanului.

Foto credit: Captură video Trinitas Tv

Comentarii Facebook


Știri recente