Patruzeci de ani de la dărâmarea Bisericii Ienii din Capitală. Expoziție de fotografie și Concert de muzică clasică la Ateneul Român

Duminica aceasta la Ateneul Român s-au încheiat evenimentele comemorative legate de fostul monument istoric demolat în urmă cu patruzeci de ani: Biserica Ienii din Capitală.

În 14 mai 2017, de la ora 18:00, a fost vernisată în foaierul Ateneului Român Expoziția Ultimele zile ale Bisericii Ienii, semnată de arhitectul Radu Ștefănescu.

Începând cu ora 19:00, a avut loc concertul Requiem eternam susținut de Orchestra Metropolitană București, dirijată de Daniel Jinga.

În continuare, Soprana Ruxandra Urdăreanu-Hăbelea și mezzosoprana Maria Jinga au interpretat piese precum Pace Pace mio Dio de Giuseppe Verdi și Ave Maria de Pietro Mascagni.

Corul de copii Bravissimo condus de Elena Bravu a oferit de asemenea un moment muzical deosebit.

Evenimentele din perioada 11-14 mai 2017 au fost organizate de Parohia Boteanu-Ienii și Parohia Sfântul Nicolae – Dintr-o zi, pentru a readuce în memoria colectivă imaginea acestui important locaș din centrul istoric al Capitalei.

Demersul celor două parohii se înscrie în tematica Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, pentru că scoate în evidență una din marile suferințe ale Bisericii Ortodoxe Române – ale slujitorilor și credincioșilor ei: demolarea sfintelor locașuri.


Prilejul pentru demolarea acestei biserici a fost devastatorul cutremur din 4 martie 1977.

Biserica Ienii a rezistat cutremurului fără nicio avariere, totuși ea a fost demolată până la sfârșitul lunii aprilie 1977. Acestui demers i s-au opus atunci membrii Comisiei Centrale de Stat a Patrimoniului Cultural Național, numeroși specialiști și iubitori de istorie și artă, clerici și credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente