Patru zile de binecuvântare pentru românii din Ungaria

Anul acesta s-au împlinit 240 de ani de la prima atestare documentară a parohiei ortodoxe române din Micherechi, din jurisdicția Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Cu această ocazie, au fost aduse spre închinare, în parohia românească din Micherechi, dar și în alte biserici ortodoxe, moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, de la Catedrala patriarhală din București, informează Ziarul Lumina.

Racla cu sfintele moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena a fost adusă, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, sâmbătă, 7 septembrie, fiind așezate spre închinare în Catedrala episcopală din Gyula. A doua zi, sfintele moaște au fost purtate în procesiune către biserica ortodoxă română din Micherechi, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de cinci arhierei: Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Cu această ocazie, a fost acordat al doilea hram bisericii românești din Micherechi: „Nașterea Maicii Domnului”, alături de „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Moaștele Sfinților Împărați au fost așezate spre cinstire și în biserica Parohiei Chitigaz, duminică seara, apoi în capela Așezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta. „Înainte de primirea lor în lăcașul de cult românesc, în care de mai bine de un secol își desfășoară activitatea parohia ortodoxă română din Budapesta, sfintele moaște au poposit pentru scurtă vreme și în Catedrala Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Budapesta, din Piața Petöfi, de pe malul Dunării, care a fost și prima biserică a macedo-românilor, românilor și grecilor din capitala Ungariei, construită de aceștia împreună și finalizată în anul 1791. Părintele Magyar Isván, parohul catedralei, a întâmpinat sfintele moaște și pe oaspeți, prezentându-le istoricul lăcașului de cult și odoarele sale de mare preț, între care se numără o icoană bizantină a Maicii Domnului cu Pruncul, de la începutul secolului XIX, o icoană cu moaștele Sfântului Cuvios Moise Ungurul, dar și icoane cu Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a precizat Preasfințitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

După așezarea cinstitelor moaște în capela românească din Budapesta, cu hramul „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, a fost săvârșită Vecernia de către PS Varsanufie Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte arhimandritul Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă din București, arhimandritul Calinic Covaci, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, protosinghelul David Pop, conducătorul așezământului monahal din Budapesta, protopopul Marius Maghiaru, precum și pr. József Kálota, din partea Exarhatului pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice, și pr. Kirill Tatárka, din partea Eparhiei Ortodoxe Maghiare. Răspunsurile liturgice au fost date de către monahiile așezământului monahal românesc.

„La finalul slujbei, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a transmis și credincioșilor români din Budapesta mesajul, dragostea și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aducerii în Ungaria a moaștelor Sfinților Împărați Constantin și Elena, evocând și importanța Sfintei Cruci în viața acestor mari sfinți ai Bisericii noastre, întocmai cu Apostolii, dar și în viața noastră, a credincioșilor. Tot din partea Preafericirii Sale, în semn de prețuire pentru așezământul monahal românesc și parohia ortodoxă românească din Budapesta, PS Varsanufie Prahoveanul a oferit câte o icoană cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, lucrată la București, în Atelierele Patriarhiei Române. Cu acest prilej, mi-am exprimat bucuria și recunoștința față de Bunul Dumnezeu și față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru darurile de mare preț care au fost aduse și la credincioșii ortodocși români din capitala Ungariei, pe care i-am îndemnat să fie tari în credință și următori ai Sfinților Împărați Constantin și Elena, în râvna lor pentru mărturisirea dreptei credințe și pentru ridicarea de lăcașuri sfinte”, a adăugat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

„Prilej de mare bucurie și de binecuvântare pentru preoții și credincioșii acestei episcopii”

În aceeași seară de luni, 9 septembrie, după ce toți credincioșii s-au închinat, racla cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena a fost dusă din nou la Gyula, iar ieri, 10 septembrie, odoarele sfinte au ajuns la Catedrala patriarhală din București. „Prezența sfintelor moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena la câteva dintre cele mai importante biserici ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria a fost un prilej de mare bucurie și de binecuvântare pentru preoții și credincioșii acestei episcopii și un semn al comuniunii frățești depline și al purtării de grijă pe care Sfânta Biserică Ortodoxă Română o are pentru fiii ei duhovnicești din Ungaria și de pretutindeni”, a subliniat Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente