Patru rute turistice noi ar putea lega destinații de pe ambele maluri ale râului Nistru

Operatorii de turism din Republica Moldova și Ucraina au discutat vineri la Orhei despre crearea a patru rute turistice care să conecteze Ucraina și Republica Moldova. Proiectul își propune promovarea turismului din bazinul Nistrului și face parte dintr-un program UE al cărui scop este consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului.

Participanții au semnat un angajament de a promova rutele comune, a crea centre de informare turistică, a extinde sursele de finanțare la nivel internațional și a stabili condiții reciproce clare și transparente pentru circulația și atragerea turiștilor .

Fiecare din cele patru trasee noi are o tematică distinctă și va conecta Ucraina, Republica Moldova, inclusiv regiunea din stânga Nistrului, astfel:

  • Cetăți medievale: Hotin – Soroca – Tighina;
  • Drum al vinului: cramele din regiunea Odesa – vinăriile „Buchetul Moldovei” din Grădinița, Leuntea și Dubăsari – Muzeul Sticlei din Tîrnăuca –  vinăria „Kvint” din Tiraspol;
  • Turism rural-ecologic: pensiunile din regiunea Odesa – Orheiul Vechi – stațiunile din Criuleni, de pe malul stâng al Nistrului;
  • Destinații spirituale: mănăstirea-cetate din Ismail, regiunea Odesa – mănăstirea de la Chițcani – mănăstirea „Marta și Maria” din Hagimus – catedrala Nașterii Domnului din Tiraspol.

Participanții la masa rotundă au semnat o rezoluție, care prevede angajamentul de a promova rutele comune, crearea unor centre de informare turistică, extinderea surselor de finanțare la nivel internațional, condiții reciproc clare și transparente pentru circulația și găsirea turiștilor străini – elemente necesare pentru dezvoltarea unui turism durabil în bazinul râului Nistru.

Urmează să fie creată o platformă pentru dialog continuu între reprezentanții industriei și autoritățile de reglementare din ambele țări.

Evenimentul „Turismul durabil ca forță motrice pentru dezvoltarea regională: experiența Republicii Moldova și a Ucrainei” a fost organizat cu sprijinul Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

A fost organizat în parteneriat cu Centrul de Informare și Promovare în Domeniul Turismului din Republica Moldova, Agenția de Investiții și Dezvoltare, Organizația Națională a Turismului din Ucraina.

Sursa foto: HelloMoldova.com (Cetatea Tighina)

Comentarii Facebook


Știri recente