Patru manuscrise rare vor fi expuse la Biblioteca Academiei Române, de Ziua Limbii Române

Patru manuscrise rare vor fi expuse vineri, între orele 08:00-13:00, în Cupola de Sticlă a Bibliotecii Academiei Române, pentru a celebra Ziua Limbii Române.

Textele sunt considerate printre cele mai vechi texte româneşti, reprezintă traduceri ale Psaltirii şi Faptelor Apostolilor şi fac parte din colecția Serviciului de Manuscrise-Carte Rară al Bibliotecii Academiei Române

Documentele expuse sunt: „Psaltirea Hurmuzachi”, „Psaltirea Voroneţeană”, „Psaltirea Scheiană” şi „Codicele Voroneţean”, potrivit unui comunicat al celui mai înalt for de știință și de cultură din România.

„Psaltirea Hurmuzachi“ (B.A.R., Ms. rom. 3077), cel mai vechi dintre cele patru volume, este un manuscris datând din primul deceniu al secolului al XVI-lea, dăruit Academiei Române, în iulie 1904, de Eudoxiu Hurmuzachi.

„Psaltirea Voroneţeană“ (B.A.R., Ms. rom. 693) este un text fragmentar slavo-român, scris în semiuncială, la mijlocul secolului al XVI-lea (1551-1558), donat Academiei Române de D. A. Sturdza, care l-a cumpărat de la Simion Florea Marian în 1893.

„Psaltirea Scheiană“ (B.A.R., Ms. rom. 449) datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea (1573-1578) și a făcut parte din biblioteca lui Gheorghe Asachi, apoi din cea a lui Dimitrie Sturdza-Scheianu, care a dăruit-o Academiei Române.

Manuscrisul cunoscut sub numele de „Codicele Voroneţean“ (B.A.R., Ms. rom. 448) conţine texte din Faptele Apostolilor, volumul fiind copiat în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, posibil între 1563-1583.

Vizitatorii vor primi explicații de la specialiștii Bibliotecii.

Expoziția este parte integrantă a evenimentelor organizate vineri de Academia Română, în contextul sărbătoririi Zilei Limbii Române, la Chişinău şi Iaşi.

Acad. Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie, va susține la Chișinău prelegerea cu titlul „Cultura naţională şi provocările globalizării”, manifestare organizată împreună cu Academia de Științe a Moldovei.

La eveniment vor participa acad. Maya Simionescu și acad. Florin Gheorghe Filip, președinți ai Secțiilor de științe biologice, respectiv de știința și tehnologia informației din Academia Română.

Filiala Iași a Academiei Române va organiza la sediul său din Bulevardul Carol I, nr. 8, recitalul de poezie susținut de poeții Ileana Mălăncioiu, membru corespondent al Academiei Române, și Emil Brumaru, urmat de un dialog cu publicul.

Foto Credit: Gândul.info

Comentarii Facebook


Știri recente